måndag 31 oktober 2016

Kulturminister möter tung kritik mot statligt stöd till TV 2

"Detta läkemedel finns absolut på dopinglistan. 
Och märkningen på förpackningen är väl synlig."
Norges mäktigaste medietoppar träffade i fredags kulturministern för att lägga fram sin syn på statens planer på ett nytt avtal för ett kommersiellt public serviceföretag innan årets slut.  Harald Strømme vd på Discovery, som äger TV Norge, jämför stödmodellen med dopning. Att TV 2 kommer att sluta med nyheter eller flytta från Bergen, tror han inte heller på. Er problemet reelt og trusselen troverdig? Vil en statstøtte løse problemet? Er det riktig medisin? Og er medisinen fri for uheldige bivirkninger, frågar sig Strømme retoriskt. 
Ett referat av debatten följer här. För Public Access kommenterar avslutningsvis Jan Scherman modellen. Han anser det vore nyttigt för svenska kulturpolitiker att följa den tydligare norska diskussionen.

Professor i journalistik Arne H. Krumsvik i Oslo och Akershus University College, som var första inbjudna talare på ”inspelsseminariet", menade att tiden är mogen att skrota hela avtalet. Subventioner inte kan stoppa medieutveckling. Ett system kommer inte att lösa problemen hos TV 2. Ett sådant samarbete kommer att förhindra innovation och kreativitet, sade Krumsvik.

Didrik Munch vd för Schibsted Norge, Norges största mediekoncern, gick också till angrepp på statens avtal med TV 2. Han argumenterade för ett mer allmänt stöd till den norska medier, oavsett vilken plattform de är på. Det finns ingen logisk anledning att säga att TV2 är värt mer än lokala tidningar och nationella tidningar, sade Munch, som leder ett företag som också äger flera av dessa tidningar. Det finns ingen logisk anledning att tro att TV 2 kommer att sluta med nyheter om man förlorar statligt stöd, menade Munch.

Nyhets- och sportredaktör Jan Ove Årsæther TV 2 avvisade helt inläggen. Detta möte handlar inte om huruvida vi ska ha ett kommersiell offentlig programavtal, men hur det bör fortsätta, sade han. Han konstaterar också att det inte är särskilt lönsamt att engagera sig med nyheter på TV 2, med hänvisning till exempel på kanaler som har lagt ner nyhetsverksamheten.. 

MTG:s vd Pål Falch Pedersen krävde att om man ger public servicestöd till TV också ger ett motsvarande stöd till radiomediet där många fler dagligen följer nyheter än på linjär tv.

VG:s tv-chef Torry Pedersen påminde om att hans nätkanal, som producerar mest nyheter efter NRK, var den populäraste nyhetstjänsten hos 15-29-åringar i Norge efter YouTube, Facebook, Snapchap och Instagram. Han varnade för att ensidig statlig subvention till TV 2 kommer att undergräva VG:s möjligheter att konkurrera med de utländska kanalerna. 


"En otidsenlig modell" 
I en kommentar till Public Access skriverJan Scherman  att den norska modellen med stöd till en kommersiell aktör, i det här fallet TV2, är mycket otidsenlig.  Den snedvrider konkurrensen på tv-marknaden, och blir därför precis som en del av kritikerna säger precis som doping. TV2 får hjälp att upprätthålla en stark samhällsbevakning med nyheter, dokumentärer och samhällsmagasin och kompletterar det med attraktiv underhållning och sport. Konkurrenter som VG med egen tv-nyhetskanal, MTG och Discovery hamnar i handikappläge. Det är ju risken för marknadsstörningar som också är en viktigt del av debatten om Public Service, både i Norge och i Sverige. 

Om samhälleliga pengar används till ett allt tydligare kommersiellt programutbud och där Public Service dessutom har växande kommersiell intäkter från bl.a sponsring så betyder det också att marknaden hamnar i obalans. Jan Scherman säger avslutningsvis att det vore nyttigt för svenska kulturpolitiker att nogsamt följa den norska diskussionen som på ett tydligare sätt än i Sverige belyser riskerna med olika former av statliga subsidier. 

Jan Scherman är TV-producent (i bolaget Storyfire), styrelseledamot, konsult, föredragshållare, debattör och f.d TV4-chef.

Läs även