Radion tredje medieplattform efter tv och sociala medier, men fortsätter minska
Radiolyssnandet i Sverige fortsätter minska. I vecka 26 hade radion en daglig räckvidd om 58,2% vilket innebär en nedgång på 2,4% på årsbasis. 2020 var den totala räckvidden 73,2% i v.26. Sveriges Radios andel av den totala lyssningstiden har ökat med 2% till 77% medan kommersiell radios andel minskat med 2%. Kommersiell radio, som domineras av Bauer och Viaplay, har idag endast 22,3% av lyssnartiden. Nästan hälften av radiolyssnandet ägnas åt SR P4 som har 48,1%. (+1,3%). Läs mer fakta och analys nedan
Bilradio är fortfarande det vanligaste sättet att lyssna på radio enligt Mediebarometern från Nordicom. Under 2024 lyssnade 54 procent av befolkningen på radio i bilen en genomsnittlig dag. Bilradio var därmed det vanligaste sättet att lyssna på radio. En tredjedel, 33 procent, lyssnade på radio i traditionell radioapparat. Sett till befolkningen som helhet var lyssnandet via internet mindre utbrett. 29 procent lyssnade på podcast eller radio i efterhand och 23 procent på direktsänd webbradio. Av hela befolkningen var det 42 procent som lyssnade på direktsänd radio mer än 30 minuter en vanlig dag, medan 27 procent lyssnade upp till 30 minuter. Motsvarande andelar för podcast/ radio i efterhand var 22 respektive 7 procent.
En vanlig dag 2024 tittade 96 procent av befolkningen mellan 9 till 85 år på rörlig bild i någon form. Det inkluderar både traditionell tablålagd tv och strömmad tv eller video- on-demand, webb-tv och online video (inklusive Youtube). Andelen som tog del av sociala nätverkstjänster var 84 procent 2024. Radio i någon form lyssnade 78 procent av befolkningen på 2024.I mätningen ingår lyssnande på traditionell fm-radio och bilradio samt direktsänd webbradio och podcast/radio i efterhand via digitala plattformar.
Tillgången till smartphone är i det närmaste total. Under 2024 hade 98 procent av befolkningen tillgång till smartphone. Med det var smartphone den mest spridda medietekniken i Sverige, före både tv och bärbar dator. Barn, 9 till 14 år, hade hög tillgång till surfplattor och mediaspelare medan de äldsta, 65 till 85 år hade hög tillgång till radioapparater.
Analys
Den fleråriga nedåtgående trenden för radiomediet är inte unik för Sverige. Liknade utveckling kan skönjas i många länder bl.a. i Danmark, Norge och Tyskland. Det finns ännu inga tecken på att den negativa utvecklingen fortsätter. Den avgörande orsaken till detta är att Internet tar över som plattform för lyssning framför allt på musik, men också tal. Även om en stor del av de direktsända radiokanalerna också finns på nätet ger erbjuder musiktjänster (som Spotify) och poddar väsentligt ökad mångfald, valfrihet och ljudkvalitet. Den traditionella radion har fortfarande sin styrka med direktsändningar av sport och nyheter. FM-radion spelar också en fortsatta viktig roll för beredskapen genom sin robusthet, flexibilitet och räckvidd, som blir avgörande om mobilnäten går ner.
Radion måste för sin långsiktiga överlevnad hitta nya innehållsformat. Det finns indikationer på bästa potential finns för lokal radio som är tydligt förankrat i lokalsamhället bl.a. community/public radio eller närradio.
Men avgörande blir också att anpassa sig till de nya plattformar för distributionen som utvecklas. Sannolikt kommer FM-radion finnas kvar i decennier eftersom den är i praktiken en världsstandard och finns etablerad i alla länder. Radion måste också finnas i smartphones (som det finns mer än 3 miljarder av i världen) vilket innebär att plattformar som DAB blir marginaliserade. Halmstrået för DAB är att finnas i nya bilar, men i dessa finns dock redan även FM och Internet. Mervärdet för en tredje plattform blir då litet. För marksänd digital radio öppnas emellertid möjligheten att finnas i smartphones genom nya systemet för radio och tv 5G Broadcast (vid sidan av 4G och 5G de mobila sändarnäten).
Man kan filosofera över begreppet ”radio”. Vad skiljer exempelvis en podd från ett radioprogram idag? I Sverige har ansvariga politiker tappat greppet om mediet och låtit de tre skilda radiosektorerna; public service, kommersiell radio och närradio, verka helt utan ett gemensamt sammanhang ifråga om organisation, finansiering, teknik, och programformat. Under fyra decennier har alla statliga utredningar om radio helt saknat en helhetssyn på radiomediet i Sverige. Med avsaknad av omvärldskunskaper har utredandet mestadels handlat om att lappa och laga.
Läs mer
Regeringen vill behålla marknätet för radio och tv för public service
Inget stöd för DAB-radio i regeringens public service-förslag
Europeiska TV-bolag driver på för 5G Broadcast-utbyggnad 2027