Brittisk studie: 5 procent av hushållen kan inte se tv online 2040.
I en stor del av västvärlden ser redan större delen av tv-publiken tv på nätet (ip-tv) istället för via marksändning (DTT) eller kabel. Exempelvis ser minst hälften av amerikanska hushåll idag tv på en smart-tv. Dessutom använder många sin smartphone för tv-tittande.
Brittiska regeringen ska nu granska framtiden för linjär tv-sändning efter att ny forskning har funnit att en betydande del av tittarpubliken kan stängas ute när övergången till online sker.
Enligt rapport från kulturdepartementet - Department for Culture, Media & Sport (DCMS) - kommer det linjära tv-tittandet att ha minskat från en majoritet av tittartiden i dag till drygt en fjärdedel av tittartiden år 2040. Studien - The Future of TV Distribution - fann att, utifrån nuvarande trender, kommer 95% av hushållen att ha kapacitet att titta på tv över internet år 2040.Emellertid kommer 5 % av hushållen(motsvarande uppskattningsvis 1,5 miljoner människor) fortfarande att förlita sig på traditionell linjär sändning 2040 om inget görs. Dessa konsumenter är i allmänhet äldre, har lägre socioekonomisk status och bor på landsbygden, men kostnaden för bredband och brist på digital kompetens skapar hinder för införandet av ip-tv.
Konsekvenser för tv-ekosystemet
För närvarande har 87 % av hushållen möjlighet att titta på internetlevererad tv på sin huvud-tv genom smarta tv-apparater och bred tillgång till over-the-top (OTT)-tjänster, set-top-boxar och strömmande stickor. Men bara 18 % säger att de för närvarande enbart använder internet för tv. De flesta använder en hybrid av IPTV och tv-sändningar för att komma åt tv-innehåll.
Men forskare har beräknat att, baserat på befintlig marknadsdynamik, inklusive förbättrad bredbandsaccess, år 2040 kommer 71 % av tittarna att förlita sig uteslutande på internetleverans, med ungefär en fjärdedel som fortfarande har en hybridmodell.
Medan tillgången till IPTV kommer att närma sig universalitet under det kommande decenniet, belyser rapporten den stora grupp som - utan stöd - kommer att förbli beroende av tv-sändningar och saknar fördelarna med IPTV, säger rapportens medförfattare och MTM:s strategichef Rob Collier. Som med övergången från analog till digital för över ett decennium sedan, finns det en mängd överväganden och konsekvenser för hela tv-ekosystemet att navigera när vi går över till IPTV.
Med tanke på komplexiteten i denna förväntade digitala övergång har medieminister Stephanie Peacock meddelat att hon kommer att leda ett nytt forum för att ge råd om framtiden för brittisk tv. Forumet kommer att sammankalla arbetsgrupper med representanter från mediemyndigheten, tv-bolag, infrastrukturoperatörer och publikorganisationer. Dess syfte kommer att vara att överväga hur alla tittare, inklusive äldre människor och de som saknar pålitlig internetuppkoppling, kan fortsätta att få tillgång till brittiskt tv-innehåll när konsumentvanorna förändras.
Streaming har revolutionerat tv-branschen, sa Peacock. Tittarna har aldrig haft fler valmöjligheter över vad de ska titta på och hur de kommer åt innehåll. Eftersom övergången till att streama och titta på livesändningar online fortsätter, är det viktigt att ingen lämnas efter.
Resultaten av DCMS-rapporten kommer sannolikt att få betydande konsekvenser för programföretagens distributionsstrategier. För närvarande ges sändningsföretag en hög nivå av framträdande plats i användargränssnitt via digital marksänd tv-tjänster (DTT). På IPTV riskerar sändare att tappa den framträdandet och kan därför potentiellt få mindre tittarandelar jämfört med konkurrenterna.
För att motverka denna oro inkluderade medielagen som antogs tidigare i år en bestämmelse om att utvidga den nuvarande framträdande ordningen för public service-företag utöver linjär tv till att även omfatta online-tittande. BBC och andra public servicekanaler måste således finnas inte bara i marknätet utan på alla internetplattformar för tv-tittande.
Samtidigt kommer DCMS och tv-bolagen att behöva överväga på lång sikt hur de ska hantera kostnaderna för att tillhandahålla marksända tjänster (DTT) eftersom de blir mindre effektiva med tanke på den förväntade minskningen av publiken. DCMS kommer att behöva bestämma om och hur de ska förnya sina nuvarande DTT-licenser senast 2034.
Rapporten skrevs av ett oberoende team bestående av forskare från University of Exeter, University of Leeds och industrikonsultföretagen MTM, Real Wireless och Cartesian.
Ladda ner:
The Future of TV Distribution (En rapport till DCMS November 2024)
Läs även:
Framtidens radio/tv-distribution via marknät och Internet utreds
Ny streamingtjänst för live tv i ett unikt samarbete mellan brittiska public servicebolagen
Radioteknisk märkesdag när marksänd digital-tv stängdes i Schweiz
Smart-tv nu vanligare än traditionella tv-mottagare i Italien