onsdag 26 oktober 2022

Statligt stöd för närradion nu säkrad i Australien

6 miljoner lyssnar varje vecka på 450 radiostationer
Närradiosektorn har välkomnat den nya regeringen första budget. Den innebär ett välbehövlig finansieringsstöd för community radio på 88 miljoner dollar (AUS) (motsvarande 622 miljoner sv kronor) under de kommande fyra åren. Budgeten levererar ett åtagande före valet från den nya regeringen att tillhandahålla finansieringssäkerhet till över 350 sändningsföretag i samhället som tillhandahåller över 500 sändningstjänster runt om i landet, säger Jon Bisset, VD för Community Broadcasting Association of Australia,

Denna budget erkänner den viktiga roll närradio spelar i en allt mer koncentrerad mediemiljö. Denna finansiering kommer att förbättra hållbarheten i vår sektor som fungerar som en av de enda återstående lokala källorna till nyheter och information, särskilt i regionala och avlägsna samhällesäger Jo Curtin, VD för Community Broadcasting Foundation (CBF) sa att finansieringen skulle ha en positiv inverkan på sektorns hållbarhet och medielandskapet.

Enligt Russell Anderson, VD för National Ethnic and Multicultural Broadcasters Council (NEMBC) sa att finansieringen var viktig för social integration. Den oberoende sändningssektorn är en grupp lokala, oberoende radiostationer som är i hjärtat av Australiens mångfaldiga samhälle. Tillsammans tillhandahåller de lokal information, nyheter, musik och kulturellt innehåll som håller australiensarna informerade och uppkopplade.

Community radio tillhandahålls via främst via FM och mellanvåg, men även DAB+ och via livestreaming och on-demand till regionala och avlägsna samhällen, First Nations, kulturellt och språkligt olika grupper, trosbaserade grupper och människor som lever med ett tryckhandikapp bland andra.

Nathan Brown, VD för Christian Media and Arts (CMAA) sa att dessa stationer hade tjänat sina samhällen väl under skogsbränder, covid och fortsatta översvämningar.
Skogsbränderna, nyare översvämningar och covid har belyst den viktiga roll närradion kommer att fortsätta spela för att tillhandahålla aktuell, lokal nödinformation till samhällen under kriser samt främja en stark känsla av gemenskap under hela återhämtningen.

Australien tillsammans med Danmark, Frankrike och Schweiz tillhör de länder som som länge har stått för det starkaste statliga stödet till icke-kommersiell lokalradio (närradio).
6 miljoner australiensare lyssnar varje vecka till mer än 450 icke-kommersiella, lokala radiostationer.  Läs mer om och lyssna på närradion i Australien här