tisdag 11 juni 2019

Beslut i Stortinget: FM-radio kvar i Norge ytterligare fem år

Kampen fortsätter för lokalradio att få sända på FM - även i storstäderna
Stortinget beslöt idag att lokalradio ska få fortsätta sända på FM till 2026. Detta har föregåtts av en het debatt under året om lokalradions möjligheter att kunna överleva ekonomiskt om man tvingas lämna FM och gå över till DAB+. Senterpartiets förslag att tillåta lokalradio att förlänga sina tillstånd till 2031 fick dock inte tillräckligt stöd. Endast Socialistisk Vensterparti (SV) gav sitt stöd. De andra partierna vill hellre vänta på ett separat förslag från regeringen och hänvisar till Medietilsynet, som bland annat föreslagit en förlängning till 2026 med möjlig utvidgning av stödsystem och nya begränsningar för lokalradio i storstäderna.  

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) som drivit frågan är besviken över inställningen och skeptisk till några av Medietilsynets rekommendationer.  Er for eksempel alle de tiltakene Medietilsynet foreslår for å regulere radio i storbyene riktige om man vil ha mer og bedre radio? Det vil vi i SP sette oss godt inn i fram mot at regjeringen legger fram den varslede lokalradiosaken de nå har varslet, säger Åslaug Sem-Jacobsen till lokalradio.no.

Medietilsynet har föreslagit fortsatt reklamförbud mot lokalradio som sänder på FM i storstäderna. Ett förbud infördes redan 2017 med kommersiell lokalradio på FM i Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger med ett förbud mot sändning och en maxgräns på 135.000 kronor (NOK) per år för reklamförsäljning. Ett beslut som endast var avsett att skydda de två nationella kommersiella radiobolagen Radio Norge och P4 (Bauer resp. NENT ) från konkurrens.

Medietilsynets nye anbefalinger om at lokalradioene i storbyene ikke skal kunne tjene penger, kan bety slutten for Radio Latin-Amerika og Radio Inter FM, klargör Hans Dahle som är chef för radiostationen i Oslo. Han tror att Medietilsynets förslag kom efter påtryckningarna från de största radioaktörerna. Han pekar på en skrivelse till Medietilsynet, där riksaktörerna rekommenderade att alla existerande FM-radiostationerna i Oslo borde läggas ned. Dette mener vi er en krigserklæring fra mektige selskap mot oss, de minste som har minoriteter som målgruppe. De ser tydeligvis på oss som konkurrenter. Det kan jeg ikke forstå, säger han.

Förslaget om begränsningar för FM i storstäderna väntas göra det svårt för den icke-kommersiella lokalradio särskilt för närradio som drivs av och för minoriteter. Motståndet mot att lämna FM och endast sända i DAB är fortsatt stort.  Statens initiativ om begränsningar av yttrandefriheten kan innebära diskriminering och även leda till att frågan tas upp i europeisk domstol eller Europarådet.

I remissomgången som föregick Medietilsynets förslag var endast fyra av 55 remissinstanser mot fortsatt FM-radio.

Läs mer i lokalradion.no

Läs även