onsdag 14 november 2018

Lokalradio försvinner från Bergen

P4 lägger ner prisbelönt lokalradio på DAB. Konsekvens av det norska FM-förbudet i större städer och de dåliga lyssnartalen för kommersiell radio på DAB.
P4-gruppen har beslutat att stänga sin lokalradion på DAB i Bergen från nyår. Den rikstäckande kanalen P5 Hits fortsätter som tidigare på DAB-kanalen. Sex anställda mister sannolikt sina jobb, men Radio Metro tar över om man får sända på FM. Liksom i tre andra större städer är kommersiell lokalradio på FM förbjudet i Bergen. 
Fackordförande Petter Lavern säger att Bergen har varit en lokalradiobastion, men nu saknar staden ett lokal radioutbud förutom studentradion och vissa lokala FM-stationer i närliggande Askøy & Sotra på FM. Sedan vi släckte FM i Bergen förra året har vi i stor utsträckning tävlat mot oss själva med ett lokalt uppdrag och ett nationellt uppdrag, som båda syftar till samma publik. Det är förvirrande för lyssnare, säger radiochefen för P4-gruppen Kenneth Andresen till Dagens Næringsliv.

Nedläggningen av P5 visar sig enligt Radio Metros vd Svein Larsen att det är omöjligt att bara kunna sända lokalradio på DAB, som Stortinget har antagit: Når P4 ikke greier å drive en lokalstasjon på DAB i Norges nest største by, hvem skal da greie det? Detta är ett nytt och starkt bevis på vad vi sagt hela tiden, är Metro-chefens slutsats.

Han menar att detta borde göra att myndigheterna noggrant överväga FM-avstängning i de fyra största städerna. Om inte, vill de inte ha någon storstadsradio. Det var synd om de anställda, men det var mycket användbart att exemplifiera med vad det handlar om, säger han.

Larsen skriver att han skulle vilja titta på möjligheten att ta över driften av kanalen och att de anställda kan väl följa med på tåget, förutsatt att han får sända på FM-nätet. Dersom jeg får en FM-lisens som når Bergen er jeg villig til å starte opp igjen denne radiostasjonen som en Metro-stasjon og gjerne også overta de som er ansatt i P5- Bergen, skriver han i en epost til Medier24.

Sedan 2017 sänder de nationella radiobolagen NRK, Bauer och P4 (NENT) enbart på DAB, medan lokalradion fortsätter på FM till 2021 eller längre. De kommersiella radiobolagen är i utländsk ägo, medan NRK ägs av staten. Kommersiell lokalradio är helt i norsk ägo, medan icke-kommersiell lokalradio (närradio) drivs av lokala föreningar och liknande.


P5 Hits lyssnarandel av de nationella DAB-kanaler ligger på ca 2,5 procent.
 

Läs även
P5 Bergen legges ned (Radionytt.no)
Svein Larsen og Radio Metro åpner for å ta over P5 i Bergen. Om han får FM-lisens (Medier24)

Norska staten i krig mot lokalradio på FM i huvudstaden
Radiolyssnare uppmanar Stortinget återupprätta FM i Norge
Lokalradiosuccé i Nordnorge och Oslo efter FM-stängningen