måndag 10 september 2018

Lokalradiosuccé i Nordnorge och Oslo efter FM-stängningen

I takt med att riksradio förlorar lyssnare blir lokalradio allt starkare
40% lyssnar mer på Radio Tromsø efter att rikskanalerna slutade att sända på FM 2017. Det visar en ny undersökning för tromsøtidningen Nordlys. Radio Tromsø har länge varit en populär lokalradio i Troms, men efter NRK, P4 och Radio Norge slog av sina FM-sändare, har flera upptäckt den lokala radiokanalen. De gode tallene skyldes at vi er både på FM og DAB. Nå ser vi hvor bra det blir, säger Jan Johnsen, som äger Radio Tromsø, till Journalisten.


Johnsen äger också Radio Bardufoss och är delägare i Radio 3 i Bodø. Tillsammans täcker de tre företagen cirka halva Nordnorge.  Han tror FM kommer att finnas kvar även efter 2021 säkerhetsskäl och eftersom resten av Europa fortsätter att använda det analoga nätet. FM-nettet kommer ikke til å slukke, säger han bestämt till Journalisten.no. Nu vill lokalradiostationen öka personalen.

Samtidigt visar den s.k. CATI-undersökningen att endast 38% av befolkningen i huvudstadsområdet Oslo lyssnar dagligen på radio andra kvartalet 2018. Här har lokalradio ett lyssnande om 8,7% vilket är mer än distriktsändningarna i NRK:s huvudkanal P1 som hade 8%. Den dominerande lokala stationen i Oslo är Radio Metro som finns på FM utanför kommungränsen och endast på DAB innanför.

Läs mer:
40 % hører mer på lokalradio etter FM-slukking (lokalradio.no)
Få hører radio i Oslo, men lokalradio redder lyttingen (lokalradio.no)
Norska Radio Metro klagar hos Konkurrensverket. Kräver 105 miljoner

Radiolyssningen fortsätter minska i Norge