söndag 6 maj 2018

Sex av tio norrmän fortfarande negativa till DAB

Opinionsmätningar aviserar kommande krasch för DAB-satsningen.
Nedsläckningen av det nationella FM-nätet skedde under hela 2017, men fortfarande är motståndet mot övergången till DAB lika stor som den var vid mätningar 2016. I den medieundersökning som presenterades i veckan på Nordiske Mediedager i Bergen hade man bl.a. frågat: Stiller du deg positiv eller negativ til at FM- båndet ble erstattet med DAB? 57% var negativa och 27% negativa samt 16% osäkra. Var fjärde hushåll hade inte heller någon DAB-mottagare.


Man frågade också om hushållet hade skaffat sig en eller flera DAB-radiomottagare. 33% svarade en, och 37 % svarade flera. Medan 28 % inte hade skaffat sig en mottagare. Två procent var osäkra på sitt innehav. - Sedan 1999 har Nordiske Mediedager på Universitetet i Bergen utarbetat en omfattande opinionsundersökningar, som är unika så till vida att de speglar medieutvecklingen både ur publikens och mediebranschens synvinkel.

Medieundersökningens resultat, som presenterades i NRK P2 Nyhetsmorgen, oroade inte Digitalradio Norges vd Ole J Torvmark, som påstår att folk är nöjda med de många nya kanalerna man får på DAB. Samtidigt visar Nettavisens spontana och fortlöpande webbomröstning, som hittills fått mer än 23.000 röster under året, att 90 % inte är nöjda med att DAB ersätter FM. Endast 10% är nöjda.

Läs mer: Medieunderøkelse 2018

Lyssna: NRK Radio Nyhetsmorgen 4 maj (00:17:18)

 

Tidigare i år har Statistisk Centralbyrås medieundersökning visat att 2017 har två tredjedelar av befolkningen en DAB-mottagare, men det är bara är en tredjedel som lyssnar på DAB. Numera säljs alla DAB-radio också med en FM-mottagare inbyggd, så många använder sannolikt dessa mottagare för att lyssna på även lokalradio på FM liksom gränsöverskridande radio som svenska P3 och P4 på FM vid sidan av rikskanaler som NRK.
 

Lyssningen på DAB-radio når således långt ifrån de nivåer som de tre företagen bakom DAB-satsningen (NRK, MTG och Bauer) hävdar. Det som oroar ”radiobranschen”, som man kallar sig, är att FM-lyssningen i bilar är så omfattande vilket främst beror på att många inte utrustat sina bilar med DAB-mottagare eller konverter. Många har istället gått över till att lyssna på lokalradio på FM eller utländsk radio särskilt svensk radio (5 % enligt senaste mätning). De som vill lyssna på NRK i bilen gör det via smartphone eller annan internetuppkoppling.
 

Läs även
Halva Norge lyssnar inte på DAB. Lokalradio på FM fortsätter öka
Norrmännen vill fortfarande inte ha DAB-radio (december 2016)
Opinionen mot FM-stopp ökar i Norge (augusti 2016)