söndag 15 oktober 2017

NRK är politikernas bortskämda skitunge

Bild: Dagbladet
En av Norges största dagstidningar i hårt angrepp på public servicebolaget
I statsbudgeten som presenterades i veckan minskade stödet till medierna utom när det gäller NRK vilket uppmärksammats i flera tidningar. Dagbladet politiske redaktör John Arne Markussen går på ledarplats i Dagbladet den 10 oktober i fränt angrepp på NRK. Varje gång någon låter sig göra en kritisk anmärkning om NRK - oavsett om det är om institutionens alltför dominerande ställning inom mediebranschen, finansiering, lönenivåer eller hur man löser programuppgifter så går NRK i skyttegravarna. Eventuella försök att diskutera verksamheten blir föst åt sidan, nästan som en oanständig inblandning, skriver Markussen.


Det er vi, det norske fellesskapet, som eier og betaler for driften av NRK. Men nå er det blitt slik at selv vi som konsekvent og til alle tider har forsvart viktigheten av en sterk fellesskapseid kringkaster, synes det begynner å bli krevende å forholde seg til Marienlyst-arrogansen. Hvis man ikke forsvarer alt ved NRK, blir man sett på som irriterende og sutrete. For når NRK kommer på dagsorden i norsk offentlighet skjer det samme hver gang: De som stiller spørsmål eller kommer med kritikk, blir raskt satt på plass.

Markussen tar upp förhållandet mellan NRK och övriga mediebranschen i Norge. NRK behöver inte oroa sig för inkomstlinjen, den tekniska förändringen eller marknadsutvecklingen. På samma sätt inser jag att publiken struntar i när vi andra medieledare talar om digital transformation och behovet av nya affärsmodeller och intäktsströmmar. Sådant ska läsare, tittare och användare slippa förhålla sig till. Då är det bra att veta att NRK - som alltid - också vet vad som är vårt problem. Eftersom vi har fel när vi säger att NRK är en del av problemet. Utan det är vad alla andra stora, dåliga, globala spelarna är!

Genomgående hos norske politiker är fortfarande att NRK inte är något problem. Det är bara vi andra som inte tål konkurrens, noterar John Arne Markussen, som också ger NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen en rejäl känga i ledaren.

Läs hela ledaren i Dagbladet.
NRK og finansiering: NRK er politikernes bortskjemte drittunge

Läs även
Ökande krav att norska DAB-projektet granskas. Missnöje med NRK.
Politisk majoritet i Norge för public serviceskatt
Norska regeringen döljer känsliga fakta om DAB-projektet
Granskning av DAB-beslut i Stortinget krävs nu i Norge.