torsdag 4 maj 2017

DAB är en ändhållplats för radion

Norsk framtidsforskare dömde ut DAB-satsningen, på regeringens kulturkonferens
Kulturministern och Stortinget fick skrivet på näsorna av den norske astrofysikern, författaren och framtidsforskaren Eirik Newth vid regeringens kulturkonferens 3 maj i Oslo. Han levererade mycket dystra spådomar om den norska radioindustrin. DAB är något av det dummaste norska myndigheterna har genomfört och innebär en slutstation för radio. Det vi gjorde var å bygge en endeholdeplass, istedet for en holdeplass vi kunne reise videre fra, sade Newth.

Newth pekade på att de flesta aktörer är på väg att lämna rundradiomodellen (broadcasting). Det man talar om i övriga världen är 5G och vad du kan använda detta nya trådlösa mobilnät till. Det är också mycket få andra länder som har utvecklat DAB så norsk industri har få möjligheter att exportera DAB-produkter.

Dessutom har Norge nu spenderat miljarder på en sändningsmodell som håller på att fasas ut i andra länder och vi är bundna till en mycket dyr infrastruktur som måste hållas igång, sade Newth. Han påpekade också att radio har tappat mycket bland de unga lyssnarna och menade därför att DAB nu gör att ungdomar kan helt överge radion. - I fremtiden må vi lage en plattform som kan utvikles videre, sade Newth.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland var närvarande på heldagskonferensen som var avsedd att vara inledningen till arbetet med en kommande kulturproposition. Eirik Newth är känd mediepersonlighet i Norge bl.a. som programledare i radio och har gett ut populärvetenskapliga böcker, särskilt för barn.

Läs mer i Radionytt.no
Fremtidsforsker slakter DAB


Se och hör
Eirik Newth om DAB (video).
Hela konferensen inklusive Newths föreläsning på regeringens webbplats.
Kulturpolitikk for en ny tid