söndag 26 februari 2017

Framåt för lokalradio när rikskanaler går över till DAB i Norge

Minskat lyssnade på NRK efter FM-stängningen påbörjats.
Succé med DAB hävdar NRK.

Sedan stängningen av FM-nätet inleddes i Nordlands fylke 8 februari och senare fortsatte i Tröndelag, Møre och Romsdal har NRK nu märkbart färre lyssnare, enligt mätningar i vecka 7, med en daglig närvaro av 45,7%. Det är sämre än motsvarande tidpunkt 2016 då man nådde 48,6%.  Stängningen ska fortsätta stegvis över landet och avslutas i december. Lokalradio fortsätter på FM (utom i de största städerna). Ökad skepsis och irritation bland norska radiolyssnare, som är mer utsatta av skiftet än i de andra länderna som sänder DAB-radio.     

  
De två kommersiella nätverken ska inte stänga sina FM-sändare i centrala Norge förrän i april. Samtidigt ligger P4 stabilt kvar på 19,4% stöd, medan Radio Norge faktiskt har gått uppåt till 12,5%.

Flera lokalradiostationer rapporterar fler lyssnare och mer uppmärksamhet efter Fm-stängning av rikskanalerna. Samtidigt som NRK förlorade lyssnare. I Nordland, rapporterade Radio 3 Bodø om en ökning av antalet lyssnare med 40% och mer uppmärksamhet. I Møre ooch Romsdal och Sør-Trøndelag och Nord-Trøndelag rapporterar nu lokala stationer i området en liknande effekt.

Svårt att säga något om att lyssnarsiffror. Vi har fått mycket positiv feedback om vi inte bör stänga av FM och fler människor säger att de inga planer på att investera i DAB bil. Något som en nätomröstning också visa, säger Stian Viken på FM Molde.

Nea Radio, som också var tvungen att lägga om sändningarna är mycket nöjda hittills, säger ansvarig bingoansvarig  Stian Elverum. Han berättar om en fortsatt god försäljning av bingo och en allmän positiv effekt i det lokala samhället: På FM, ser vi återkoppling med nya lyssnare, säger Elverum till lokalradio.no. Han säger också att antalet lyssnare online radio Nea Radio har ökat kraftigt under de senaste veckorna, medan  NRK slår av sina FM-sändare.

De flesta lokalradiostationer fortsätter att sända på FM till minst 2022. Något politiskt beslut om vad som senare ska hända med FM i Norge har ännu inte fattats.

Enligt NRK är DAB en succé. Øyvind Vasaasen på NRK säger att man har lyckats bra med en omfattande informationsstrategi. I genomsnitt fick publiken DAB-budskapet 27 gånger på tv, radio och internet innan släckningen i Nordland var klar. For folk flest er det selvsagt en del innkjøringsproblemer når vi innfører en litt nyere teknologi, kanskje særlig for dem som må bytte bil­radioer. For NRKs del har overgangen likevel gått så bra som den kunne. Men det er fortsatt mye som gjenstår før vi er i havn, og de mest folkerike områdene blir først berørt til høsten, säger Vasaasen till Klassekampen.

Enligt NRK har kritiken mot DAB nu avtagit, men mot detta påstående talar den fortsatta intensiva debatten mot FM-stängningen som finns på social medier och i dagspressen. Kampanjer mot DAB dras igång. (Ett förslag till klistermärke för bil visas nedan).
Det är nästan omöjligt att hitta några positiva reaktioner på DAB-introduktionen på nätet eller i tidningarna.

Det handlar inte endast om sådant som bristande täckning och ljudkvalitet utan den folkliga ilskan späs på av att medborgarna påtvingas DAB utan att ha blivit tillfrågade innan. Politiker - i synnerhet från høyre och arbeiderpartiet - anklagas i många inlägg för att varit i händerna på NRK och DAB-lobbyn.

Det rapporteras om många problem med DAB i såväl de områden som nu släcker FM-sändningarna som i kommande områden. Det handlar främst om dålig täckning med många tvära avbrott eller ”dropouts” på ett sätt som man tidigare inte upplever vid FM-mottagningen. Dessutom konstateras att ljudkvaliteten inte håller vad NRK lovat. 

I nordligaste fylket Finnmark är det ingen som tror på DAB. "Radion är som en blinkande ljus - den faller ur hela tiden". Det er nok mange svarte områder her oppe. Folk gjør narr av den DAB-omlegginga, säger pensionären Kjell Vidar Ryeng till Dagbladet. Han menar att den norske omläggningen till DAB-radio "er helt ute på viddene”.  På hytta i Øvre Pasvik får jeg bare inn DAB-kanaler på én eneste plass, og flytter jeg radioen, faller hele systemet ut og jeg må ta med radioen til byen og stille den om, suckar han och lägger till: Det er en sikkerhetsrisiko. Det er viktig med meldinger om alvorlige hendelser eller om veiene er stengte, spesielt på hytta. I Finnmark och Troms släcker NRK sina FM-sändare i december.

Varför drabbas norrmän mer än andra av skiftet till DAB-radio?
Norge är det enda land i världen som har vågat sig på att över en natt ersätta rikstäckande FM med DAB. Därmed tydliggörs för alla lyssnare att DAB-systemet inte räcker till för alla. I andra länder som har DAB har man fortfarande heltäckande FM-nät.
När DAB-mottagningen krånglar eller faller bort vid exv. bilkörning så skiftar man enkelt, ibland med automatik, över till samma program på FM.  När NRK faller ur på DAB tvingas den norska lyssnaren över till Internet eller hellre då välja bort NRK helt till förmån för lokal FM-radio, eller svensk FM-radio om man bor nära gränsen.

Läs även

Finnmarkingene raser mot DAB: - Radioen her er som et blinklys, den faller ut hele tida (Dagbladet)
Gravtale ved reiseradioen (Ledare i Bladet Vesterålen)
Halvparten av oss uten radio (Bladet Vesterålen)
Kritiske til DAB-radio (Bladet Vesterålen)

Fortsatt uppförsbacke för DAB i Norge

Opinionen mot FM-stopp ökar i Norge