måndag 13 februari 2017

Fortsatt uppförsbacke för DAB i Norge

Elgiganten avbryter kampanj för skrotning av FM-radio.
Försäkringsbolag avråder från DAB-adaptrar i bil.

Butikskedjan Elkjøp (Elgiganten i Sverige) avbrutit sin nationella reklamkampanj för skrotning av gamla FM-mottagare. Detta efter en begäran från Norska Lokalradioforbundet (NLR) som menar att kampanjens budskap är felaktigt och att det strider mot marknadsföringslagen. Budskapet i annonserna i nationell radio och TV har varit att radion blir tyst när FM-nätet släcks och att konsumenten behöver göra något för att få ljudet tillbaka. Kunden får pant för sin påstått värdelösa FM-radio för inköp av nya DAB-mottagare på Elkjøp.


Budskapet är inte korrekt när man vet att drygt 180 norska lokala radiostationer kommer att fortsätta att använda FM-plattformen till åtminstone 2022.

Kommunikationschef Øystein A. Schmidt i Elkjøp säger att företaget är överens om att ordalydelsen i kampanjen är olyckligt och att de därför har beslutat att stoppa kampanjen med omedelbar verkan. Enligt norsk marknadsföringslag anses en affärsmetod som vilseledande om den, i sitt sammanhang, efter en helhetsbedömning, utelämnar eller döljer väsentlig information som konsumenterna inom ramen måste fatta ett välgrundat beslut om finansiellt eller presentera informationen på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller olämpligt sätt.

Läs även: Stopper nasjonal DAB-kampanje etter påtrykk fra NLR

Avstängningen av det rikstäckande FM-nätet inleddes i januari i Nordlands fylke och fortsatte i mitt-Norge (Tröndelag etc) 8 februari. Hela FM-nätet för NRK liksom reklamradioduopolet Bauer och MTG ska vara stängt lagom till jul i år.  Nedsläckningen har hittills gett upphov till ett utbrett missnöje eftersom lyssnarna själva måste bekosta inköp av nya mottagare för att kunna lyssna på främst NRK. Dessutom rapporteras fortfarande om problem med DAB-nätets geografiska täckning, som upplevs som en försämring mot tidigare FM-radio.

Mycket kritik har sedan i somras riktats mot de DAB-adaptrar som rekommenderas de bilägare som inte vill installera en integrerad DAB-radio vilket kan kosta uppemot 10.000 kronor. En adapter, som sänder på FM (!) till bilradions FM-mottagare är relativt billig, men problemet är att adaptrar inte är säkra.

Försäkringsbolaget Tryg varnar nu för helt  fristående/lösa DAB adaptrar i bil. Vi går så långt som att avråda lösa DAB adaptrar i bilen. Vi behöver inte fler prylar som distraherar oss. Förare använder redan mobiler, GPS displayer och hemelektronik i bilen, säger direktör för Tryg Forsikring i Norge, Espen Opedal. Det kan vara svårt att byta kanal, och då kan det vara direkt farligt i trafiken.

NRK har vid flera tillfällen anklagats för att fört en ensidig kampanj för DAB-radio där man förtigit att lokalradio - såväl kommersiell som närradio - får fortsätta på FM i större delen av Norge. Det har också framförts misstankar om att de DAB-mottagare NRK delar ut vid pristävlingar ”donerats” av företag som importerar och säljer DAB-mottagare. NRK vill inte redovisa någon upphandling av dessa mottagare.

I sociala medier fortsätter den livliga debatten om norska FM-släckningen och övergången till DAB+. De två största Facebookgrupperna är Nei til tvangsinnføring av DAB radio i Norge och JA TIL FM!


Läs även
Forsikringsselskap advarer mot DAB-adapter
FM-stängningen i Nordland visar på DAB-teknikens sårbarhet

Samhällskostnaderna för DAB+ i Norge 23 miljarder kr