onsdag 15 september 2021

Tyska delstaten Sachsen avskriver tidigare tidsplan för FM-stängning

Marknaden får nu styra teknikvalet för framtidens radioplattform.

Sachsen har bra DAB+ täckning och är bland de bästa i landet. Tidigare planer innebar att FM skulle avvecklas 2025. Nu har Sachsen beslutat att någon avstängningsdatum för FM inte längre ska finnas. Utan utvecklingen får styras utifrån vilken teknik som utvecklas på marknaden.


Andelen användning av DAB+ och radio via Internet har ökat de senaste åren - medan användningen av FM minskar. Medieministern Sachsen Oliver Schenk menar dock att man måste ta hänsyn till de privata radiostationerna. Det handlar om det existentiella: deras annonsinkomster.

Om du stänger av en teknik som VHF, som används mycket i dag, och byter till en ny standard som ännu inte används i stor utsträckning av befolkningen, blir det automatiskt mindre pengar i kassan. Och det är ett problem för en industri som redan hade stora problem under pandemin, säger Schenk.


Nätverkstäckningen beskriver dock bara var DAB+ kan användas - men inte hur det faktiskt används. De delstatliga mediamyndigheterna noterar detta (i bl.a. den aktuella rapporten Digitalisierungsbericht Audio 2021) .


Marknaden kommer att utvecklas under de närmaste åren, och visa vilken plattform som kommer att råda, säger Schenk, som pekar på att Internet erbjuder alternativ särskilt i den yngre generationen som i hög rad använder strömmande tjänster.  ”Med detta i åtanke kan vill vi inte fastställa en datum för nedsläckning.”


Mediemätningarna visar att Oliver Schenk är korrekt: 12,5% av tyskarna lyssnar mest på radio via DAB+, 16,6% via Internet. FM -andelen har sjunkit till 57,9 procent.  I Sachsen får 80% av radiolyssnarna sina program via FM.  (källa: Mitteldeutscher Rundfunk)