söndag 17 maj 2020

Mediekoncerner utan publicistisk verksamhet söker mediestöd

Ska skattekronor till svensk reklamradio rädda DAB?
Den kommersiella radion i Sverige har drabbats av en kraftig nedgång i reklamförsäljningen under coronakrisen. Branschen kunde inte ta del av det första statliga stödpaketet för medierna. Det är även oklart om de kan dra fördel av det planerade andra paketet, som ska gå till ”nyhetsmedier”. Det gör att Bauer Media vill kompenseras av staten genom att få tillbaka motsvarande årets koncessionsavgifter ca 150 miljoner kr. Konkurrenten NENT anser dock att den lösningen vore orättvis. Man är inte emot ett stöd i sig, men har även andra argument Digitaliseringen av svensk radio riskerar att dö för alltid, säger NENTs radiochef.

Vårt förslag är att man ska återbetala en del av våra koncessionskostnader. Då behöver vi inte bidrag och vi kan fortsätta att fungera och vara livskraftiga, menar Bauers tf vd Ted Johansson. NENTs radiochef Christer Modig ser också gärna att den kommersiella radion får någon form av ekonomiskt stöd. Men han tycker inte att en återbetalning av koncessionsavgiften är en bra modell.

Modig vill även ha ett politiskt besked om framtiden för digitalradion (DAB). Vi måste få veta vart svensk radio är på väg och hur regeringen ser på digitaliseringen, säger han.  Vi har kommit igång sent med DAB+ och Bauer har ännu inte startat. De digitala tillstånden löper ut om två år. Om vi ska kunna fortsätta och ta nästa steg, måste vi vara garanterade fortsatta tillstånd både på DAB+ och FM, säger Modig.

Modig ser en risk för att de globala jättarna konkurrerar ut den kommersiella radion om det inte skapas rätt förutsättningar för broadcastplattformarna FM och DAB+. Om det inte finns en broadcastradio i grunden och marknaden tas över av smarta högtalare så blir Google, Apple och Amazon gatekeepers som mycket väl kan ta betalt för att distribuera våra kanaler, säger Modig.

Bauer och NENT driver också var sitt rikstäckande nät i Norge, men numera endast på DAB, sedan nationella FM-näten stängts. Endast lokalradio finns på FM.  Redan innan Coronakrisen gick det dåligt för bolagen i Norge, medan det gick bra i Sverige där man sänder på FM i marknäten. Bauer sänder också i Finland men enbart på FM.

Bauer Media Group med säte i Hamburg finns också med radio i Danmark, Storbritannien, Slovakien, Polen och Tyskland.  NENT (Nordic Entertainment Group AB) majoritetsägs av MTG i Kinnevik (Stenbecksfären). Liksom i Norge kontrollerar Bauer och NENT i stort sett all rikstäckande kommersiell radio i Sverige.

Analys

Ska svenska skattebetalarna tvingas stötta kapitalstarka mediekoncerner?  Tyska Bauer är en ledande europeisk mediekoncern, som omsätter ca 25 miljarder kr.  NENT är en framgångsrik svensk mediekoncern, som tidigare i år redovisade en vinst om 1,7 miljarder kr (som inte delades ut i år).  

Då behövs det starka och tydliga motiv om samhällsnytta. Man måste kunna visa att man bedriver en publicistisk verksamhet med nyheter och annan samhällsbevakning. Ett stöd torde uppfattas som en stor orättvisa mot de medieföretag som som satsar på nyhetsredaktioner bemannade med journalister. Ska ett mediestöd gå även till företag som bedriver ren underhållning? Utbudet i Bauers och NENTs kanaler består nästan helt av musik och reklam.

I detta sammanhang tar Christer Modig i NENT upp ett påstått behov av DAB-radio. Han ser en risk för att de globala jättarna konkurrerar ut den kommersiella radion.  Föreställer man sig inom NENT att Google & Co ska ta över hela nätet? Detta känns igen som den skrämselpropaganda som lobbyn i Norge bedrev inför den framtvingade stängningen av FM. Med DAB skulle Norge stå starkt mot Google. Men det blev ett fiasko.

Liksom alla andra, små som stora bolag, får NENT inga framtida problem med att få eget utrymme för digitalradio på Internet. Dessutom fortsätter NENT med FM. NENT kan samtidigt sända hur många kanaler som helst på nätet där ju alla smartphones och uppkopplade bilar utgör en betydande och växande global lyssningplattform. Modig antyder också att smarta högtalare kan komma att ersätta alla andra radioplattformar. Knappast ett hållbart argument för bygga upp en ny sändarstruktur baserat på DAB en teknik som redan har framtiden bakom sig.

Läs mer

Läs även