fredag 29 november 2019

Stopp för ryska tv-kanaler i Lettland

Sanktioner sätter stopp för välkänd oligark
Nio ryska tv-kanaler har förbjudits i Lettland, meddelar landets mediemyndighet, som hänvisar EU-sanktioner mot en Kreml-kopplad delägare till kanalerna. Bankmannen och miljardären Jurij Kovaltjuk placerades på sanktionslistan i samband med den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014. Ryska kanaler ingår i kanalpaket från flera lettiska tv-leverantörer, men har väckt myndigheternas uppmärksamhet vid flera tillfällen de senaste åren.

I januari stoppades en kanal i tre månaders tid då den ansågs sprida hatiskt innehåll och krigshetsande mot Ukraina.

Kanalerna som stoppas nu kommer att förbli stoppade så länge som EU riktar sanktioner mot Kovaltjuk, säger mediemyndigheten. Kovaljuk är också föremål för sanktioner från USA, som har beskrivit honom som "Vladimir Putins kassör".

Den ryskspråkiga minoriteten i Lettland utgör ungefär en fjärdedel av landets 1,9 miljoner invånare. (Hufvudstadsbladet)

Ryskspråkiga tv-kanaler i Rysslands grannländer i Baltikum och Ukraina har under flera år varit ifrågasatta för partiska och osakliga inslag. Detta uppmärksammades även i Riksdagen 2016 att det svenska statsägda bolaget Teracom distribuerade sådana kanaler till Baltikum via Kaknästornet.

För att möta den ryska propagandan hos minoritetsbefolkningen har public servicebolagen i de baltiska staterna utvecklat egna ryskspråkiga kanaler sedan 2015.

Läs även