torsdag 7 november 2019

Irländska public servicebolaget RTÉ skär ned kraftigt

200 anställda avskedas. DAB-radionätet läggs ned. 
Det irländska public service-bolaget Raidió Teilifís Éireann (RTÉ), ett av världens äldsta, måste spara ytterligare 60 miljoner euro under 2020-2023. RTÉ har dragit ned kostnaderna med 23 procent under de senaste tio åren, men har fortfarande en dålig ekonomi på grund av minskade intäkter från TV-avgiften. Tio radiokanaler blir fem.

Besparingarna leder bland annat till att 200 anställda tvingas bort nästa år. Lönerna för de tio mest högavlönade programledarna sänks med ytterligare 15 procent och för ledningen med 10 procent. Styrelseledamöterna blir helt utan ersättning. DAB-radionätet läggs helt ned vilket innebär att RTÉ 2XM, RTÉ Pulse, RTÉ Gold, RTÉjr Radio och RTÉ Radio 1 Extra helt försvinner. Kvar bli de fyra FM-kanalerna RTÉ Radio 1 FM, RTÉ 2fm, RTÉ lyric fm (klassiskt) och RTÉ Raidió na Gaeltachta, som alla även finns online.

Tidningen RTÉ Guide ska säljas och att RTÉ National Symphony Orchestra överförs till National Concert Hall. Trots sparpaketet väljer RTÉ att fortsätta satsa på nya radiostudior med utrustning för videosändning, fler poddar och en vidareutveckling av RTÉ Player, som finns på webben och som app.

RTÉ Generaldirektör Dee Forbes sade att det inte finns någon framtid för RTÉ om omedelbara åtgärder inte vidtas. Hon menar att programföretaget är i en "aldrig tidigare skådad position" och att licensavgiftssystemet med brådskande måste reformeras. Forbes säger att RTÉ inte är konkurs, men att de har "haft underskott i ett antal år”. Om vi ​​inte agerar och om regeringen inte agerar finns det ingen framtid för RTÉ, sa hon.

Premiärminister Leo Varadkar säger att frågor inom RTÉ måste lösas. Han vill gärna diskuterade frågorna med RTÉ-styrelsen.Han säger att RTÉ: s frågor handlar om mycket mer än licensavgiften, och att regeringen vill vara en del av lösningen.

Samtidigt har ministern för kommunikation, klimatåtgärder och miljö sagt att detta är en "mycket svår tid för traditionella medier”. Richard Bruton, som talade om RTÉs Six One News, sa att det finns en framtid för RTÉ, och att sändningar har en "ovärderlig public service-roll”.

Läs mer

Slutet för DAB på Irland

I stort sett finns inte DAB kvar på Irland efter att RTE stänger sitt nät. Den andra multiplexen för främst kommersiell radio stänges redan 2017 p.g.a. att ingen efterfrågan fanns. Nu återstår bara en nischradiostationer i Cork som katolska Radio Maria. 

I sin nu publicerade strategiplan nämner RTÉ inte någon fortsatt satsning på DAB. Däremot ska man satsa på Internet "RTE's streaming and on-demand services will be even more central for our audience taking their place along our linear channels".

Att DAB+ nu försvinner från Irland innebär att det blir allt mindre aktuellt för Storbritannien att uppgradera sitt nät, som använder tidigare DAB-standarden, till DAB+. Exempelvis används fortfarande gamla DAB i Belfast Nordirland. Sedan Danmark nyligen uppgraderade till DAB+ är Storbritannien enda landet i världen med det gamla systemet. Mottagare för DAB kan inte användas för att lyssna på DAB+

Himlen mörknar alltmer för DAB-systemet. Även om det nu etableras i fler länder som senast i Belgien så blir motgångarna allt fler.  Förutom Irland har det senaste året blivit ett fiasko för DAB i Norge och i tyska delstaten Niedersachsen har parlamenetet förkastat DAB.  

Bättre och modernare digitala plattformar baserade på Internet har gjort DAB föråldrat. Att DAB inte finns i smartphones innebär en marginalisering av denna teknik som började utvecklas för snart 40 år sedan.

Läs även tidigare nyheter
BBC förutser en framtid helt på Internet