lördag 12 oktober 2019

Finland: Radiobranschen vill ha FM som standard i bilar

Tveksamheter i ett EU-direktiv om bilradio
Under 2020 införs ett EU-krav på att bilradiomottagare i nya personbilar bör kunna ta emot och återge radiotjänster som tillhandahålls via digital markbunden radiosändning. I Finland, som valt bort DAB, vill radiobranschen ha ett krav på FM-mottagare. I ett gemensamt uttalande skriver public service-bolaget Yle, den kommersiella radions organisation Radiomedia och medieorganisationen Medialiitto att EU-direktivet måste kompletteras när det implementeras som lag i Finland.

I Finland är FM det vanligaste sättet att lyssna på radio. Nästan 70 procent av finländarna lyssnar på radio i bilen varje vecka och så många som hälften säger att de alltid lyssnar på radio i bilen. Radiomedia vill se till att alla ska kunna fortsätta lyssna på radio i nya bilar i framtiden, säger Johanna Halkola på Radiomedia.

I uttalandet skriver branschen att FM kommer att vara den viktigaste distributionsplattformen för radio i Finland åtminstone till utgången av 20-talet.

Det är därför viktigt att möjligheten att lyssna på inhemsk radio säkras i Finland genom att se till att alla nya bilar har en FM-mottagare vid sidan av en DAB-mottagare. Det här är möjligt enligt introduktionfras 306 i direktivet, skriver branschen i sitt uttalande.


EU-kravet, som DAB-lobbyn lyckats lotsa fram, gäller således nya bilradiomottagare och endast i personbilar således inte lastbilar, bussar och liknande yrkesfordon. Har man inte en separat bilradiomottagare installerad och lyssnar endast via Internet (Connected car eller via smartphone) gäller inte kravet.

Det råder nu oklarhet om vad som menas med "markbunden digitalradio". Rundradiosändningar över det mobila bredbandsnätet på 4G eller 5G med tekniken LTE Broadcast bör enligt tekniska experter betraktas som "markburen digitalradio". Detta är också den plattform som främst via smartphones nu blir ett naturligt komplement eller ersättare till FM-radio, inte DAB.

Finland och Sverige har liksom andra länder i världen, med undantag för Norge och Schweiz, inga planer på att ersätta FM-radion med DAB.

Läs mer