tisdag 12 mars 2019

Nu är tablå-tv och play samställda i dansk public service

DR lägger ut dagens alla tv-program på nätet redan samma morgon
Danmarks Radio gör sig nu av med den traditionella sändningsstrategin. Fr.o.m mars läggs alla programmen från flödeskanalerna (tablå-tv) ut samma dag, så dagens program kan ses på nätet via DRTV från kl. 6 varje morgon. I en digital virkelighed giver det ikke længere mening at udgive programmerne på bestemte tidspunkter. Ser man sine programmer via streaming, navigerer man typisk efter ugedag – ikke efter tidspunkter, säger Peter Rosberg, publiceringschef på DR i ett pressmeddelande.


Användningen av streaming ökar snabbt, och redan idag strömmar de flesta tittarna DR3, vars flödes-TV - liksom DR Ultra och DR K - upphör 2020.Just nu ser vi en väsentlig förändring av den danska TV-konsumtionen mot streaming. Det är framförallt de unga som vänder ryggen till flödes-TV och istället strömmar sina favoritprogram. Om du tittar på de 10 mest visade programmen 2018 på DR3 var 88 procent av på DRTV och de återstående 12 procenten på flödet, vilket är mycket mer än vi hade förväntat oss på kort tid sedan, säger Rosberg.

Det kommer att finnas undantag, dock DR kommer att fortsatta med att programmen publiceras samtidigt på flödes kanalerna och på DRTV. Det kan t.ex, vara slutet på en stor drama-serie, där vi inte kommer att förstöra upplevelsen för personer som ser programmet på flödes-TV, säger Rosberg. Medan fiktion är vad som utgör huvuddelen av innehållet på internationella strömmande tjänster som Netflix och HBO, utgör detta 10-20% på DR TV.

Förutom att lägga ut dagens program på DRTV från morgonen tänker sig DR också 
programplanering mer under vardagar och till exempel publicera nästa veckas nya DR3-program på söndagar och sätta nya dokumentärer på DRTV på måndag, skriver DR enligt MediaWatch.

Läs även