Norkring ger upp och återlämnar frekvenstillstånd. Utlovad mångfald uteblir.
Sändningsbolaget Norkring AS återlämnar i maj 2019 tillståndet för Riksblokk 2, som är ett kommersiellt frekvenspaket bestående av kanalerna 11A och 12A. Norkring vann en auktion av Riksblokk II i april 2012 med ett bud på 4.004.000 kr. Bygglov och frekvenslicens gavs fram till 31 december 2031. Men nu ser det ut som Norkring har gett upp det som politikerna hade föreställt sig skulle bli en breddad mångfald med fler aktörer än de två som idag sänder rikstäckande kommersiell radio i Norge.
Riksblokk 2 är inte utvecklat, men A-Media AS driver ett lokalt DAB-nätverk för Rogaland och Sunnhordland. Riksblokk 2 kommer nu att finnas tillgängligt för andra intressenter.
Kanalerna 11A och 12A sänds på frekvenserna 216,160-217,696 resp. 223,168-224,704 MHz.
Det finns tre andra rikstäckande frekvensblock för DAB-radio:
- DAB Riksblokk 1 är ett kommersiellt block som ägs av Norkring. Här finns de utlandsägda bolagen Bauer och MTG.(Radio Norge och P4) med sammanlagt 15 kanaler.
- DAB Regionblokka ägs NRK som sänder sina 10 kanaler här.
- DAB Lokalradioblokka består av 37 lokalregioner som tillsammans ska täcka hela fastlands-Norge.
Läs mer
Nkoms informationssida om DAB-radio i Norge
Norkring investerade i Riksblokk II 2012 för att beskydda sin egen investering i Riksblokk I. Detta har bekräftas av källor i Norkring. Riksblokk I kostar NOK 20-25 miljoner per år i drift, men avtalet mellan Digitalradio Norge AS och Norkring ligger på NOK 63 miljoner om året.
NRK och P4, som också äger Digitalradio Norge AS (numera Norsk radio AS), har nu drivit på för att frekvenserna ska återlämnas eftersom det inte finns någon som vill bygga ut DAB-nätet mer.
Inför Stortingets beslut om DAB-radion 2011 aviserades i debatten att mångfalden i norsk radio skulle öka när fler rikstäckande kommersiella aktörer än de dåvarande två (SBS/Bauer och MTG) skulle få plats i nätet. Här glömde man dock bort att göra en marknadsanalys som hade kunnat visa om Norge med endast 5 miljoner invånare och ett stark statlig public servicebolag skulle kunna bära mer ett kommersiellt DAB-nät.
Ytterligare en aktör skulle allvarligt ha hotat ekonomin för de två nuvarande kommersiella aktörerna som fortfarande är drabbade av dåliga lyssnartal för rikstäckande radio. Förutom huvudkanalen P4 med 14% marknadsandel är det ingen av de övriga 14 kanalerna som har en lyssnarandel över 4%, flera kanaler ligger runt 1% eller lägre. (vecka 42). Man räknar med att cirka hälften av norrmännen inte lyssnar på radio via DAB, utan istället väljer FM eller online.
Lokalradio fortsätter att sända på FM t.o.m. 2021 och kräver för sin överlevnad att få fortsätta åtminstone till 2031. Lyssnandet på lokalradio och svensk radio på FM har ökat sedan de rikstäckande kanalerna lämnat FM-bandet 2017. Norge är hittills den enda land i världen som ersatt FM med DAB för nationell radiosändningar.
En rimlig observation är därför att DAB-lobbyn nu satsar på att övertala politikerna att behålla förbudet mot kommersiell FM-radio i de fyra största städerna och möjligen också få till ett totalförbud mot FM-sändningar i hela Norge. Det finns små chanser för att DAB skulle överleva på en fri marknad utan statliga ingrepp.
Läs även
Förslag i Stortinget: Sändningstillstånd för FM förlängs till 2031
FM-stängning i Storbritannien blir för riskabel
Kan europeisk DAB-lobby lura in EU i fällan?
DAB-skandal i Norge: Public service garanterade ekonomi för kommersiellt radiobolag