onsdag 6 januari 2016

DAB-skandal i Norge: Public service garanterade ekonomi för kommersiellt radiobolag

Hittills hemliga avtal läcktes av kulturdepartementet
NRK har satt garantier för utbyggnad av ett kommersiell DAB-nät tillsammans med P4 Radio Hele Norge AS (som ägs av svenska mediekoncernen MTG) fram till 2017. Avtalet som är undertecknat av NRK-chefen Hans Tore Bjerkaas är värt 63 miljoner norska kr. 
Man har således använt licensmedel för att få med sig MTG på DAB-tåget. Detta framgår av det avtal som tecknats mellan företagen Digitalradio Norge AS och Norkring.  

Digitalradio Norge, som ägs gemensamt av NRK och MTG, arbetar med att främja DAB-radioutbyggnad i Norge. Norkring är ett statligt kontrollerat distributionsbolag (som motsvarar Teravom i Sverige). Anmärkningsvärt är att avtalet tecknades redan 2012, långt innan man tagit ett politiskt beslut om att stänga ner FM och helt gå över till DAB+.

Avtalet har läckt ut från Kulturdepartementet samtidigt som advokater på uppdrag av Norsk Lokalradioforbund (NLF) börjat syna regeringens DAB-beslut närmare, De menar att en FM-stängning kan vara ett brott mot rätten till fri rörlighet och kan hindra möjligheten för företag att etablera sig i Norge. De är också kritiska till NRK användning av licensmedel för DAB-projektet, som de tror kan ge upphov till rättsliga frågor om statligt stöd. NLF överväger att ta ärendet till EFTA:s övervakningsmyndighet (ESA) eftersom ministeriet inte har tagit hänsyn till EES-reglerna vid sitt beslut.

Läs även