onsdag 7 november 2018

DAB-radio blir ett haveri för Bauer i Norge

Oslorykten: Radio 1 nedläggning, personalnedskärningar.
Senaste månaderna har det visat sig att de låga lyssnarsiffrorna för flertalet av de nationella kommersiella radiokanalerna består. En av de två aktörerna drabbas hårdast; Bauer Medias med sina åtta DAB-kanaler får en marknadsandel av nationell radio på 9,7% mot P4:s sju kanaler får 22,3%. Nu talas det om personalnedskärningar i Bauer Medias norska verksamhet och att Radio 1 ska läggas ned efter bara ett års verksamhet. Bauer och P4 sänder sedan 2017 inte längre på FM.


Ryktena om nedskärningarna avvisas dock av Bauer Medias direktör Lasse Kokvik i Oslo. Jeg kan avkrefte enhver spekulasjon om dette, säger han till Medier24 som dock har källor som berättar att anställda nu blivit informerade om att man står inför en svår tid.

Bauer och P4 har sedan sedan släckningen av nationella FM-näten under 2017 enbart marksänt sina kanaler på DAB+. Bortsett från huvudkanalen Radio Norge (3,2%) respektive P4 (14,1%) finns det ingen kommersiell DAB-kanal som har mer än 2,3% marknadsandel. Radio 1 har en marknadsandel på 0,3%. (Lyssnarsiffrorna är hämtade från Kantar).
 
För NRK ser det bättre ut. Public servicekanalerna har en total marknadsandel om 67,8% ungefär som sin svenska motsvarighet SR. Mest har NRK P1 med 39,1% och P1+ 12,5%.  Ingen av NRK:s övriga åtta kanaler har en andel på mer än 4,7%.

I Sverige där huvudplattformen är FM har Bauer och NENT ungefär samma marknadsandel om 14 procent vardera. Men i Sverige handlar det om totalt tio kanaler på FM, medan det i Norge rör sig om 15 kanaler på DAB.


Satsningen på utökad utrymme på FM för kommersiella kanaler i Sverige har visat sig lyckosam med ökad lyssnande. Däremot har norska DAB-satsningen drabbats av motgångar i form av bristande mottagningsförhållanden och ilskna medborgare som hellre lyssnar på lokalradion på FM. Dessutom saknar halva bilparken DAB-mottagare.

Inför övergången till DAB-radio delade inte Bauer liksom föregångaren SBS Radio konkurrenten P4:s entusiasm att tvingas lämna FM-bandet. I andra länder är Bauers huvudplattform fortfarande FM, även om man också sänder DAB, liksom i Danmark och Storbritannien. I Finland och Sverige sänder man enbart på FM.

Bauer Media i Norge tillhör Bauer Media Group i Hamburg. Koncernen är verksam i 17 länder och majoritetsägare är Yvonne Bauer.  P4 tillhör Nordic Entertainment Group (NENT) - tidigare MTG - och ingår i svenska Kinnevikskoncernen.

Läs mer
Lasse Kokvik og Bauer Media avviser at de skal legge ned Radio 1 (Medier24.no)


Läs även
Bauer satsar inte på nya radiokanaler i nya danska DAB+ nätet
Dags för nya MTG att sälja det norska radiobolaget P4?
Kommersiell radio får kalla fötter inför FM-stängning i Norge
Reklamradio i Danmark vill fortsätta på FM