torsdag 25 oktober 2018

Kulturministern avisar krav i Stortinget för NRK åter på FM

Det politiska stödet för fri lokalradio på FM i Norge efter 2022 ökar dock. Hård strid väntas.
Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen vill återställa FM-nätet. Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) anser dock att önskemålet inte är seriöst. I interpellationen menar Sem-Jacobsen att NRK vid i nödberedskap har ett uppdrag att nå ut till hela befolkningen. Eftersom lyssnartalen har sjunkit så mycket och att militären och allierade använder delvis samma frekvensområde som den norska nationella radion på DAB, skulle det vara klokt att slå på P1 på FM igen.


Folk klager fortsatt på manglende dekning. FM-slukkingen har dessverre ført til lytterflukt, og det er trist. FM-slukkingen har skylda, for det er det eneste som skiller Norge fra andre land vi alltid har liknet på radiomessig. Det nytter ikke å skylde på streaming og podkast, for konkurransen fra dette i andre land er like stor, sade Sem-Jacobsen i talarstolen.– P1 er beredskapskanalen vår. Myndighetene når ikke fram med beredskapsmeldinger lenger, så lenge P1 kun er på DAB, säger hon.

Sem-Jacobsen tillägger också att endast hälften av bilarna idag är utrustade med DAB-radio Hon anser också att det finns ett problem att utländska yrkesförare inte har DAB-radio. Och den geografiska täckningen är inte heller tillräckligt bra, vi har problem, säger hon.
 

I augusti meddelade Norkring att det inte går att slå på FM-nätverket igen och att delar av utrustningen har skickats till Malawi för återanvändning. Denna förklaring avvisar Sem-Jacobsen. Tja, det visade sig vara fattiga 14 små sändare, av några tusen. Och de tillhörde P4 och inte NRK, så det här argumentet föll, säger hon.

Sem-Jacobsen menar att det kommer att kosta cirka 100-200 miljoner om man skulle gå in för att ha både ett FM-nätet för radio och ett DAB-nät. Men jag tror att vi har råd med det här. Total försvar vår är på en all time low efter kriget, säger hon och tillägger att försvarsministern Frank Bakke-Jensen i har uppgivit att den norska försvaret aldrig har varit inblandad, värderat eller uttalat sig i samband med FM-stängningen eller införandet av DAB.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) anser att det är värdelöst att hävda att informationsberedskap har med lyssnartal att göra. Myndigheternas beredskap bygger inte bara på radio, som fortfarande är viktigt, men man informerar även genom andra medier som TV, sociala medier och sms. Beredskapsmyndigheten DSB och Nkom har båda betraktat DAB-nätet mer tekniskt robust än FM-nätet, säger Grande. - NRK uppskattar att ett nytt FM-nätverk för P1 kommer att kosta NRK mellan 270-360 miljoner kronor i årlig hyra baserat på en avskrivningsperiod på tre till fem år. Grande påstod att radiotäckningen är bättre nu än före FM-avstängningen. Observatörer rapporterar att kulturministern i debatten presenterade många lögner och utvek nämna viktiga fakta.

Senterpartiet står bakom kravet på att ompröva beslutet om FM-nätet. Vi må utrede hvor mye det vil koste å skru på FM-nettet igjen, sade partiledaren Trygve Slagsvold Vedum tidigare i höst.


Textreferat för hela debatten i Stortinget (Sak nr 2. 11:01:44)
Läs artikel i DagbladetI interpellationsdebatten deltog även politiker från andra partier. Ingen stödde förslaget att NRK P1 skulle åter sändas på FM. Däremot var Morten Wold tydlig med att Framstegspartiet arbetar för att lokalradion ska få fortsätta på FM även efter 2022. Detta är fortsatt också Senterpartiets linje.
 

Inom flera andra partier lutar man alltmer mot att lokalradion ska få fortsätta på FM. Men de tre stora aktörerna, som nu alla är enbart på DAB, gör motstånd att kommersiell lokalradio ska få åter sända på FM även i de fyra största städerna; Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim. Särskild P4-gruppen (MTG/NENT) bedriver redan lobbying mot att släppa lokalradion helt fri. Innan beslutet i Stortinget 2011 ville man att FM skulle stängas helt i och med övergången till DAB+.

Vid krismötet med radiobranschen tidigare i månaden markerade Lokalradioförbundet tydligt för kulturministern att lokalradion inte överlever utan FM. Denna bedömning delar man med tre paneuropeiska lokalradioorganisationer.

Lyssna på en analys av kulturminister Grandes inlägg i Stortingsdebatten
HVEM SLUKKET LYSET PÅ FM? (Episod 37)


Läs även
Lite gehør for å gjenåpne NRK P1 på FM (Radionytt.no)
Skal de som ikke har DAB+-radio bare skylde seg selv når katastrofen inntreffer? (Fredrikstads Blad)
Undersøkelse: Tre av fire bruker FM når de lytter til lokalradio (Lokalradio.no)
Trine Skei Grande på rabaldermøte om dab-radio: – All opparbeidet aggresjon er det ålreit at kommer ut i dette rommet nå (Dagens Næringsliv)

Radiolyssnare uppmanar Stortinget återupprätta FM i Norge