lördag 1 september 2018

Allt fler partier i norska Stortinget ifrågasätter DAB-radion

Socialdemokraterna öppnar för ompröva beslutet.
Debatten om DAB har fått förnyad energi efter en sommar med rapporter om fallande lyssnarsiffror för nationell radio.  I journalisten Thor Viksveens bok DAB - utdatert før det er oppdatert? kritiseras Stortinget och kulturdepartementet om hur övergången genomfördes. - Det här är ingen anti-DAB-bok. Motivationen var att ta reda på Vad hände - verkligen? Var Stortinget välinformerat? Visste politikerna vad de gjorde? Som jag ser det var DAB-övergången till stor del ett spel i ett litet nätverk, säger han i en intervju i Aftenposten. 12 kulturministrar i rad hanterade frågan. Viksveen anser att Trond Giske (Ap) var den enda som ställde krav på DAB-aktörerna.


Trond Giske, idag socialdemokraternas mediepolitiske talesman i Stortinget, säger nu till Aftenposten: - Jeg hadde sagt nei til DAB, dersom jeg skulle tatt endelig stilling til saken da jeg var kulturminister. Nå trenger Stortinget en grundig evaluering av hele prosessen.

Det här är första gången han kommenterar saken efter att han lämnat som kulturministern 2009.- I min tid i departementet var jeg usikker på behovet for DAB, og det var uklart hvilket potensial radiostrømming gjennom internett hadde. I dag finnes det ikke tvil om at DAB-utfordringene er større enn Stortinget ble forespeilet, säger Giske.

Framstegspartiet och Senterpartiet förespråkar också  att DAB-frågan på nya tas upp i Stortinget. - Vi ønsker at hele saken kommer tilbake til Stortinget, og at vi politikere da går i oss selv säger Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) som menar att FM-stängningen var förhastad.

Det är således möjligt att Stortinget i höst tar upp frågan om DAB och stängningen av FM till ny prövning. Detta kan också ske i samband med att Riksrevisionen närmare granskar hur statsförvaltningen hanterat DAB-frågan i bl.a. kulturdepartementet och NRK.

Läs mer
Trond Giske mener DAB må evalueres (Radionytt.no)

Läs även
DAB-skandalen i Norge granskas i ny bok
Radio Halva Norge. DAB-skandal växer och het politisk höst väntas.

Lyssna på
Hvem slukket lyset på FM?  (Poddserie publicerad i 30 avsnitt under 2018 av Kringkastingslaget)