tisdag 21 augusti 2018

DAB-skandalen i Norge granskas i ny bok

Tidigare nyhetsbyråchef kartlägger politiska processen
”DAB – utdatert før det er oppdatert?” är titeln på en bok som publicerades i Oslo i igår. Den skriven av Thor Viksveen som kritiskt granskar processen som ledde till stängningen av det nationella FM-nätet 2017 och introduktionen av DAB i Norge. Han nämner ord som skandal och politiker som inte visste vad de tog beslut om.


Förlaget skriver bl.a. : Vad är historien om FM-avstängning och införandet av DAB? Den erfarna journalisten och författaren Thor Viksveen berättar i denna bok den sensationella berättelsen om vad som hände bakom kulisserna på vägen till övergången i 2017. Om hur aktörerna NRK och P4 (MTG) tog grepp om processen från dag ett, och om ministrar och parlamentsledamöter som förstod lite om vad de skulle säga ja till. Och om en statlig myndighet som villigt spelade med i laget av de stora nationella och internationella radiobolagen (NRK, Bauer och MTG).

DAB-introduktionen närmar sig en mediepolitisk skandal, där allt fler stortingspolitiker beklagar sig om vad de har varit inblandade i. Den här boken är mediepolitisk berättelse och det är första gången att processen som leder till DAB-introduktionen kartläggs i detalj.

Thor Viksveen är journalist, redaktör och författare, som publicerat ett flertal böcker bl.a. en biografi om Stoltenberg. Under perioden 1994-2004 var han chefredaktör och koncernchef för NTB, Norsk Telegrambyrå. Han har också varit medarbetare i NRK.Läs mer på lokalradio.no


Lyssna även på intervju med Thor Viksveen i podcasten
Hvem slukket lyset på FM? (Episode 28)

Läs även
Radio Halva Norge. DAB-skandal växer och het politisk höst väntas.
The DAB Radio Project in Norway Is Derailing