torsdag 9 augusti 2018

Radio Halva Norge. DAB-skandal växer och het politisk höst väntas.

Medier fylls av nya fakta och arga kommentarer om FM-stängningen. Ny bok om DAB på väg.
Lyssnarsiffrorna för nationell radio fortsätter ligga på den låga nivån kring 50 % vilket är betydligt mindre än i andra jämförbara länder. Opinionen mot DAB-projektet är fortsatt omfattande, vilket främst beror på att DAB fungerar betydligt sämre än FM.  Det är liksom tidigare svårt att hitta något positivt om DAB i någon dagstidning. Tvärtom dyker varje vecka för NRK och övriga DAB-lobbyn obekväma sanningar upp. Och när ansvariga för DAB-processen inte bemöter saklig kritik sprids även rykten i sociala medier om manipulation och korruption inom berörda institutioner.


Norkrings julklapp till Afrika

 
Det har exempelvis nu visat sig att de 14 nedmonterade FM-sändare som det statliga sändarbolaget Norkring AS gav som julklapp 2017 till Malawi via PLAN ännu inte dykt upp där. Ingen har hittills kunnat redovisa var sändarna tagit vägen. Dessutom har Norkring ännu inte kunnat redovisa varför det var så bråttom att montera ned FM-sändarna i det nationella nätet. Kritiker menar att man borde ha behållit nätet intakt tills man kunna konstatera att DAB-nätet fungerade fullt ut (vilket det ännu inte gör). 

Många frågar sig nu hur Norkring kunde ta detta beslut. Har en PR-byrå biträtt och en direktör på en av de kommersiella aktörerna varit starkt pådrivande för en hjärtknipande stunt? Har NRK tvingat Norkring att snabb göra sig av med FM-utrustningen i Norge?

De 14 FM-sändarna var dock inga huvudsändare och det finns fortfarande tusentalet sändare kvar hos Norkring i Norge. Flertalet kan sättas i bruk igen för att exempelvis åter sända samhälls- och beredskapsviktiga kanaler som NRK P1 och P2.


Rekordlyssning på podden om DAB-skandalen i Norge

Intresset för den dokumentära podcastserien "Hvem slukket lyset på FM" är mycket stort. Överraskande stort. Podden har hittills publicerats i 26 avsnitt om 20-40 min och har sedan april haft mer än 42.000 nedladdningar och tillhör f.n. en av de mest avlyssnade i Norge. Här intervjuas en stor del av de personer som engagerat sig i frågan för eller emot under åren. Avsnitt 26 som publicerades idag innehåller bl.a. granskning av Norkrings Malawiaffär och en intervju med Høyres mediepolitiska talesman i Stortinget Tage Pettersen.

Bollen nu hos de politiska partierna

DAB-processen blir alltmer politisk laddat. Under sommaren har Åslaug Sem-Jacobsen (Senterpartiet) varit ute i debatten i Stortinget och i media med krav om att FM-nätet slås på igen. Nu har även partiordföranden Trygve Slagsvold Vedum backat upp kravet.  Framstegspartiet har detta krav inskrivet i sitt partiprogram men har inte agerat trots att man sitter med i regeringen. Det kan vara en tillfällighet, men enligt senaste opinionsmätningen är Sp nu är större än Frp (13,6 mot 10,1%).

Det finns också flera obekräftade uppgifter om att Stortingspolitiker i andra partier har börjat ta till sig sanna fakta och få intryck av den allmänna opinionen för FM och mot DAB.  Interpellationer och motioner i frågan kan väntas under kommande parlamentariska session som inleds i oktober. Intresset vänds särskilt mot de två stora partierna - Høyre och Arbeiderpartiet som under beslutsprocessen anses ha hittills varit helt i händerna på DAB-lobbyn. Under kommande Stortingssession ska regeringen ta fram ett kulturpolitiskt program som ska inkludera radiofrågorna.

Mer än 8.000 nedladdningar har video som visar tidigare kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en stortingsdebatt inför beslutet om DAB-radio . ”Om bara Norge gjort detta och inte hela världen hade det varit märkligt”.

Ny bok om DAB-skandalen.


Den 20 augusti publiceras DAB - Utdatert før det er oppdatert. Förlaget skriver: Som første land i verden innførte Norge i 2017 DAB som ny radioteknologi. Samtidig ble det også besluttet å slukke det nasjonale FM-nettet. Der var vi også første land på kloden. Hvordan i all verden havnet vi der? Overgangen fra FM til DAB var preget av stort rabalder. Det overveldende flertall av nordmenn forsto ikke meningen med det hele. Hva var det som skjedde? Hvilke krefter var i sving for å innføre dette nye radiouniverset, som ingen lyttere hadde bedt om?

Thor Viksveen avdekker at det var NRK og P4 som styrte prosessen fram mot det DAB-resultatet de ønsket. Det skjedde i nært og villig samarbeid med Kulturdepartementet, og med et kunnskapsløst storting som endelig beslutningstaker. Det var et kritikkverdig samrøre mellom de store radioaktørene og statsmaktene, der de som ønsket en annen retning på radioens fremtid ble spilt utover sidelinjen.

Thor Viksveen är författare och journalist. Han har tidigare varit bl.a. chef för nyhetsbyrån NTB 1994-2004.

Mer om DAB-skandalen i norska medier:


Skyldes lytterflukten fra radio overgangen til DAB, eller er det naturlig nedgang på sommeren? Radioekspert Kyrre Dahl forsøker å rydde i hvem som egentlig har rett om lytternedgangen. (Medier24)

Historisk dårlige radiotall - spesielt ille går det for kommersiell radio (Nettavisen)
Tidenes laveste lyttertall på radio: – DAB er årsaken (ABC Nyheter)
DAB har blitt en parodi - De som er ansvarlige for at radiolyttingen i Norge er i fritt fall, burde vise større ydmykhet. (ledare i Nordlys)
Lite vits i å tvinge folk over på FM (Radionytt.no)
Vedum vil skru på FM-nettet og får støtte fra Frp: - Alt er mulig (Dagbladet)

Hvem slukket lyset på FM? (Dokumentär poddserie publicerad i 26 avsnitt av Kringkastingslaget)

Nei til tvangsinnføring av DAB!! (Facebookgrupp med 9400 medlemmar)
JA TIL FM! (Facebookgrupp med 1900 medlemmar)