lördag 2 juni 2018

Norska yrkesförare: Brist på DAB-täckning kan hota liv och hälsa

80% upplever försämrad radiotäckning efter övergången från FM
Var femte yrkesförare har upplevt att en brist på DAB-täckning har medfört en säkerhetsrisk. Det visar en ny undersökning från NLF. Åtta av tio tror att DAB är sämre än FM. Vi var medvetna om att många yrkesförare upplever DAB-täckningen som otillräcklig. Men att så många också har upplevt farliga trafiksituationer som de menar tillskrivs DAB var vi inte förberedda på, säger vd:n för Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Geir A. Mo till NRK.


Samtidigt menar totalt åtta av tio att radiodäckningen har försämrats efter övergången från FM till DAB. Det är särskilt graden av täckning i de många tunnlarna i Norge som rapporteras vara dålig. Jeg får ofte ikke inn trafikkmeldinger i tunneler. Det blir helt stille, jeg får ikke inn noen ting. Jeg er veldig avhengig av radiodekning hele tida for å få med meg de viktigeste tingene, säger Arild Naustdal, yrkesförare till NRK.

Chefen för NRK:s radiodistribution Petter Hox förklarar att det finns många som installerar utrustningen felaktigt. - I Herrens navn! De ska då inte införa ett system som är så svårt att fabrikerna eller fabrikerna lyckas installera utrustningen tillräckligt bra. Da får heller NRK selv gå ut på veien og ettermontere utstyr, säger Geir A. Mo i en slutkommentar.

Minst hälften av alla bilar, bussar och lastbilar på norska vägar uppskattas sakna DAB-mottagare. Två av tre utlandsregistrerade lastbilar på norska vägar saknar DAB-radio.

Läs mer om NLF:s undersökning
Vi får jo ikke meldinger om ulykker

Läs även
Sjåførar fryktar for liv og helse på grunn av manglande DAB-dekning
Bilistorganisation går mot FM-släckning i Danmark
Många norska bilister väljer lokalradio på FM istället för riks-DAB