tisdag 12 juni 2018

För tidig stängning av FM stor trafikrisk enligt socialdemokraterna

Kulturministern tveksam till FM-stängning i Danmark. Skjuts sannolikt upp till 2023 - eller sker inte alls.
Regeringen har tidigare föreslagit i förhandlingarna om ett medieavtal en stängning av FM 2021, men är nu beredd på att skjuta upp stängningen. Detta efter att kulturminister Mette Bock (LA) i måndags hade samråd med socialdemokraternas talesman i transportfrågor Rasmus Prehn. Han ser en stor trafikrisk med en alltför snabb stängning. Prehn tror att många bilister inte längre kan få sådana trafikmeddelanden som sänds via FM-radio idag. Mette Bock konstaterar att "det är en relevant fråga".

Regeringen vill stänga FM för att påskynda övergången till DAB+ . Jeg er villig til, at vi undervejs i medieforhandlingerne drøfter, hvornår det så er det rigtige tidspunkt at lave et FM-sluk på," siger Mette Bock."Skulle der være et flertal imod, at vi laver et sluk, så er det klart, at så er demokratiet sådan, at så laver vi ikke et sluk, säger Mette Bock som också medger att det kanske inte alls blir någon FM-släckning.

Bilistorganisationen FDM uppskattar att regeringens förslag kan innebära en miljardräkning för danska bilister. FDM har uppskattat att en eftermontering av DAB + i befintliga bilkar mellan 2000 och 7000 kr (DKK). Kalkylen blir att beloppet multiplicerat med antalet bilar ger en summa på mellan 4 och 14 miljarder kr.

FDM menar dock att DAB + har problem att fylla funktioner som behövs för en bilradio. DAB + har bl.a. ett problem med att få trafikmeddelanden att ta bryta in i ordinarie program när trafikstörningar inträffar.(Ritzau)

Det finns motstånd och skepsis
i Folketinget mot regeringens förslag att stänga FM-radio  särskilt i de två största partierna Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti. I tidigare medieavtal planerades FM-stängning ske 2019.

FM-bandet kan inte stängas för danska lyssnare som kan fortsätta ta in svenska och tyska FM-stationer. Det finns heller inget annat som regeringen kan använda FM-bandet (87,5-108 MHz) till än annat än just radio eftersom man är bunden av internationella avtal om detta.

Läs mer
DAB-distributør: Danske bilister kan også misse trafikmeldinger efter FM-sluk (Ingeniøren)
Ingeniørens læsere: DAB-nettet kan ikke løfte arven fra FM
Frygter trafikkaos: Minister er klar til at udskyde FM-lukning til 2023 (DR)

Läs även
Förslag att stänga FM-radio i förtid saknar stöd i Danmark
Norska yrkesförare: Brist på DAB-täckning kan hota liv och hälsa