lördag 7 april 2018

Motstånd och tveksamhet i Folketinget. Medieutgivarna säger nej.

I sitt mediepolitiska förslag vill regeringen stänga FM-radion senast 2021. Det har tidigare överenskommits om att FM-radio tidigast att stänga två år efter man konstaterar att 50
procent av "lyssningen är digital". Medieutgivarorgansiationen Danske Medier konstaterar att en stängning strider mot villkoren för de nya lokala sändningstillstånden på FM 2017.

Lokalradiostationer har sökt och erhållit nya sändningstillstånd på den tydliga antagandet att FM-nätet kommer att drivas tills de flesta lyssnare är digitala och radiostationerna har investerat utifrån denna premiss, säger direktören för Danska Medier Marianne Bugge Zederkof.

Danska medier kommer nu att samarbeta med mediapolitikerna att för att få bort förslaget. Och rapporter från både Danska Folkpartiet och Socialdemokraterna tyder på att det inte finns någon majoritet för förslaget.

Mediaordförande i DF Morten Marinus avvisar regeringens förslag att stänga FM-signalen senast 2021.  Det er ikke en god ide. Vi har stadig rigtig meget lytning på FM – også i bilradioer, hvor vi ikke har løst udfordringen endnu, säger Morten Marinus till DR.dk.

Socialdemokratiska medieordföranden Mogens Jensen håller med Morten Marinus. Regeringspartiet Venstres medieordfører Britt Bager säger att förslaget är förhandlingsbart. Detta är ett mål, men det är inte ett mål som skärs i granit. Vi är inte intresserade av att stänga av FM-bandet om danskarna inte blir med på de digitala plattformarna, säger Britt Bager.

Läs mer
Regeringen vil lukke for FM-radio senest i 2021