tisdag 19 december 2017

Stortinget börjar mullra om FM-släckningen i Norge

Regeringen får frågor om DAB och hemlig avtal
FM-avstängningen har slutförts och de nationella kanalerna har slutat sända FM, men den politiska delen av processen är inte över. Efter ett år med en i huvudsak helt negativ opinion främst i dagspress och på sociala medier har nu stortingspolitikerna börjat reagera. Förra veckan skickades flera skriftliga frågor till kulturministern om DAB, och denna vecka av ledamoten Hege Haukeland Liadal (Ap) från Rogaland: Kan kulturministeren si hva den totale utbyggingskostnaden på DAB har blitt pr 01.12.2017 sett opp imot de kostnader en ville ha hatt med vedlikehold og oppgradering av FM nettet?


Liadal menar att tillsammans med alla partier i Stortinget har Arbetspartiet, förutom Framstegspartiet, varit positivt till utvecklingen.  Som folkevalgt er jeg opptatt av å kunne gi mest mulig informasjon og fakta i utbyggingen av en av de viktigste mediekanalene vi har, radio. Vi vet at det er aktørene selv som tar kostnaden, men indirekte er det forbrukerne som i siste ende tar regningen,  skriver Liadal.

Förra veckan ställde Centerpartiet och Frp kritiska frågor till kulturministern om DAB, efter avslöjanden i Aftenposten:

DAB tvingades genom mot människors önskemål. Återigen får vi bevis på att övergången var för tidig och onödig. Avtalet som nästan säkerställer P4 och Radio Norges reklammonopol på nationell nivå klarar inte dagsljus. Det är mycket förkastligt. Jag förväntar mig att kulturministern tar saken på allvar och förklarar vad som faktiskt har hänt, säger Morten Wold, mediapolitisk talesman för FrP.

Avslöjandet i Aftenposten handlar om ett konfidentiellt avtal som har säkerställt att de två utlandsägda bolagen P4 och Radio Norge (MTG resp. Bauer) i praktiken får kontroll över det nationella reklamradionätet i DAB. Avtalet gäller till 2032.

Om det stämmer att Norkring, P4 och Radio Norge länge hade en uppgörelse som kan blockera andra innehållsleverantörer, och kulturdepartementet har vetat om detta skulle jag vilja få ett förtydligande av vad som hänt, säger Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen till Aftenposten .

Aftenposten har upprepade gånger förgäves ställt frågor till kulturdepartementet om hur det här fallet har hanterats. Arbetarpartiet kommer att ta upp DAB-saken direkt med kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), i början på stortingets frågestund. 

Det är främst lokalradions hotade ställning som oroar flera politiker. Det finns sedan länge enligt andra källor uppgörelser om att tränga ut lokala kommersiella radioaktörer från marknaden. Detta skulle särskilt vara riktat mot Radio Metro och andra som sänder på FM i storstadsområdena.  Enligt experter får sådana mindre aktörer - utan att kunna sända även på FM - svårt att ekonomiskt kunna hävda sig i ett DAB-nät mot NRK, P4 och Radio Norge.

Tidigare i månaden vägrade Radio Metro att stänga sin FM-sändningar i Oslo, men efter att ha hotats med böter av Medietilsynet och stämning av P4 och Radio Norge valde man att avsluta sändningarna 15 december.

Läs även
To selskaper kontrollerer nasjonal reklameradio til 2032 (Aftenposten)
DAB-saken skal opp i Stortinget: - Avtalen tåler ikke dagens lys (Aftenposten)
Nye spørsmål om DAB til Kulturministeren (Radionytt.no)
Radio Metro vägrar följa plan för DAB-övergång