söndag 28 augusti 2016

Även NRK-anställda skeptiska till FM-stopp

DAB-radion skapar splittring inom statskanalen i Norge. 
Anställda på NRK har fått munkorg av ledningen och får inte kommentera, rapporterar en av landets största tidningar. Tillförlitliga källor rapporterar att många inom NRK är mycket skeptiska till en planerad FM-släckning som innebär att NRK, P4 och Radio Norge kommer att försvinna från FM-bandet. 

Utåt marknadsför NRK kraftfullt DAB+ och försöker desperat att förklara för sina arga lyssnare varför de är tvungna att köpa nya radioapparater för tusentals kronor. Enligt VG råder stark skepsis över att släcka FM-signaler, även långt in i NRK-systemet. Vi har munkorg. Ingen kommer att uttrycka sig kritiskt mot denna förändring, säger en erfaren NR-medarbetare. 

Enligt vad lokalradio.no har kännedom om är det heller inte alla inom kommersiella kanalerna i P4 och Bauer Media, som jublar över planer på att stänga FM-sändare och därmed riskerar förlora många lyssnare.

Fortfarande saknas DAB i två av tre bilar. Det är helt osannolikt att alla dessa kommer att ersätta sin bilradio innan FM stängs. Samtidigt översvämmas nättidningars kommentarsfält av arga kunder som köpt nya DAB-mottagare och inte får dem att fungera.

Norge är fortfarande det enda landet i världen som har beslutat att släcka FM-nätet för rikstäckande kanaler. De flesta lokalradiostationer fortsätter på FM minst fem år till.

Ett betydande lyssnande på DAB-radio (minst 10 % på veckobasis) finns idag endast i en handfull av världens mer än 200 länder.

Läs mer på lokalradio.no