fredag 7 juli 2017

Norska DAB-övergången präglas av dåliga nyheter

Radio Norge förlorar hälften av sina lyssnare. Men alla tre rikstäckande förlorare. Fortsatt DAB-motstånd. Många går över till lokalradio på FM.
De stora radiokanalerna förlorar tusentals lyssnare när FM-nätet steg för steg släcks. Ändå återstår FM-släckningen i folkrika Oslo och Akershus fylke. För landets största radiokanal, NRK P1 rasade den dagliga täckningen med åtta procent - från 1.517.000 under veckan 24 förra året till 1.394.000 under samma vecka i år.  De lyssnare som lämnat NRK:s huvudkanal har sannolikt gått över till lokalradio på FM eftersom P1 inte har någon likvärdig konkurrent med motsvarande allmänradioprofil på DAB.

Det är Kantar TNS som har mätt det dagliga lyssnandet i juni 2017 - jämfört med juni 2016 - efter släckning av FM-nätet och pågående infasning av DAB-baserad radio.

NRK: s radioutbud har minskat från en daglig bevakning av 48,3 procent år 2016 till 45,8 procent hittills i år, enligt Larsen. Men vi ser också att lyssnarna kommer att återvända till slut, säger tf radiochef Ole Jan Larsen NRK till dagstidningen VG. Han erinrar om att lyssnarna har fått betydligt fler kanaler att välja mellan. Men Larsen är fortfarande inte är nöjd med att lyssnande på flaggskepp kanal P1 har minskat från 40 minuter i till 35 minuter.

Inger Svendsen (50) Bodö har klarat sig väl de senaste sex månaderna utan att få in de största radiostationerna på FM-bandet. Jag har inte köpt DAB-radio hemma. Jag lyssnar på radio via TV: n, säger han. I en av bilarna har vi DAB-radio, men signalen faller ofta ut, till exempel på väg till stugan i Beiarn, säger Svendsen till VG.

Men också de två rikstäckande kommersiella kanalerna, som ägs av Bauer och MTG, Radio Norge och P4 förlorat lyssnare under övergången från FM till digitalradio. Vid vecka 24 i den dagliga täckningen av Radio Norge minskade med 20 procent - från 566.000 lyssnare i 2016 till 451.000 i år. På två år har Radio Norge gått från 16,2% till 8,5% dagligt lyssnade.

För radiokanalen P4 är inte nedgången i vecka 24 från före till efter FM-stängningen lika uttalad som i Radio Norge. I daglig täckning är nedgången av 159.000, motsvarande 16 procent.

Director Kenneth Andresen i P4-gruppen, anser att det är helt naturligt att lyssnare använder lite tid att skaffa nya radioapparater och kommer att resultera i en tillfällig nedgång i det dagliga täckning. Han tror lyssnarna hitta fram till nya kanaler och tillbringa tid på dem. Denna fragmentering kommer att fortsätta och kommer att bidra till att stärka radioläget, enligt P4-chefen.

Lyssnandet har minskat i allmänhet också. Människor som har vana att lyssna mycket på radio i bilen, har mindre tid på radio om de inte har installerats DAB + i bilen ännu, säger Ole Jan Larsen, som påpekar att P1: s engagemang för trafikradio traditionellt har gett mycket lyssnande tid bil.

Forskningsledaren i TNS Knut-Arne Futsæter tror framtiden lyssnande i bilen kan vara avgörande för om radiokanalerna ska lyckas öka lyssnandes igen. Tyvärr är det relativt dyrt och många människor har problem med att få digital radio i bilar. Många förväntar sig därför till sista minuten för att få DAB+ radio i en bil, säger han till VG.2 miljoner bilar i Norge rapporteras fortfarande sakna DAB-radio. Från olika distrikt meddelas dessutom att polisbilar ännu saknar DAB-radio eftersom man av budgetskäl prioriterar annat.
 

Lokalradion, som fortsätter på FM, får nu markant ökat lyssnande i alla fylken där rikstäckande FM-näten stängts. Vi merker at trykket har økt. Vi hadde en hovedgruppe fra 25–55 år, men nå er vi på 11–80 år, berättar programledaren och redaktionschefen Egil Farstad på Radio Ålesund. Det er ikke alle radiolyttere som har vært med på overgangen fra FM til DAB. På Sunnmøre sender den lokale radioen fortsatt på FM-nettet, og de merker et helt nytt engasjement hos lytterne.
 

Analys
 
Opinionen mot den påtvingade FM-stängningen är fortfarande mycket stark i Norge. Detta kan bl.a. utläsas av att pressbevakningen sedan länge präglas av negativa nyheter om DAB-övergången. Positiva nyheter om DAB kan i stort sett endast noteras i de medier som själva står bakom satsningen främst då NRK och radio.no.  Även i sociala medier visar sig motståndet mot FM-stängningen vara omfattande. 
 

En majoritet av politikerna i Stortinget står bakom beslutet om DAB-radion och ingen har ännu vågat ifrågasätta en fortsatt stängningsprocess trots den utbredda folkliga ilskan. Det är stortingsval i september.

FM-stängningen av riksradio har lett till att lokalradion utanför de största städerna får ökat lyssnande. Dessutom har lyssnarvanorna också förskjutits mot andra plattformar än DAB som on-line radio och andra streamingtjänster, liksom digital radio via tv-nätet. Det är dock inte enbart stängningen av FM som irriterar norrmän. Det rapporteras om såväl bristande mottagning som försämrad ljudkvalitet i förhållande till tidigare FM-radio.


Läs även
Radio Norge har mistet halvparten av sine lyttere (Radionytt)
Radiolyttingen DABber av hos de største kanalene (VG)
Store lyttertap med DAB-radio (NRK)

Lyttertap for de store kanalene ved overgang til dab (Dagens Næringsliv)

Full PANIKK i P4 og Radio Norge (HadelandNytt)
Mona (26) fant fram gamle CD-plater. Slik endrer lyttevanene seg etter DAB-omleggingen - Storkanalene mister lyttere (Dagbladet)

DAB = Dum Ansvarsløs Beslutning. DEBATT: Nå er FM-nettet på Vestlandet slukket (Stavanger Aftenblad)

«Radiokanalene innfører dab for å øke tilbudet til publikum» (Stavanger Aftenblad)

Lokalradio har fått lyttere de ikke er vant med (NRK Møre og Romsdal)

Manglar DAB-radio i politibilane. (NRK Sogn og Fjordane)

Ungdomar lämnar NRK efter FM-släckning