torsdag 31 augusti 2017

Norskstyrd satsning på smartphones med DAB+ ett fiasko

Tillverkare satsar istället på smartphones med FM-radio.
För mer än ett år sedan lanserades i Paris på konferensen Radiodays Europe en smartphone som var den första (och hittills enda) som kunde användas för att lyssna på DAB+ radio. Detta hyllades av naturliga skäl inom DAB-branschen eftersom man insåg att det är nödvändigt att DAB - liksom FM - måste finnas i smartphones som blir den globalt allt vanligare plattformen för att lyssna på radio.  Smartphone LG Stylus 2 finns fortfarande i Norge, men den visar sig numera omöjlig att få tag i.


LG Stylus 2 finns ännu i LG Norges sortiment. Men den finns inte till salu hos de fyra största elektronikkedjorna Elkjøp (Elgiganten), Lefdal, Euronics och Power. Inte heller Digitalradio Norge AS kan ge uppgift om tillgängliga smartphones med DAB. Särskilt anmärkningsvärt är att inte ens NRK Butikken som säljer DAB-mottagare saluför LG Stylus 2.

Denna smartphones togs fram efter att International DMB Advancement Group (IDAG) i sju år arbetat med att få en mobiltillverkare att intressera sig för DAB och fick till sist sydkoreanska LG att nappa.  IDAG finns i Oslo och leds av Gunnar Garfors NRK.

Vid den internationella konferensen i Bodø i anslutning till starten för FM-släckningen i januari påminde chefen för Digital Radio UK Ford Ennals om behovet att finnas i mobiler. Om nu 75 % av mobiler idag har FM-radio så måste DAB finnas i 90 % för att klara sig på marknaden.

LG satsar nu på att förse alla sina nya smartphones med FM-radio.  Och inga andra tillverkare har ännu satsat på DAB.

Läs även
Ny smartphone blir en livboj för DAB+
Smartphone World Embraces FM, Leaving DAB Behind
Radio i mobilen tar död på DAB