måndag 21 mars 2016

Ny smartphone blir en livboj för DAB+

En paradox: Kan en smartphone online bli fem-i-tolv-räddning för DAB?
På konferensen Radiodays i Paris lanserades för första gången en smartphone som också kan ta emot DAB-radio förutom FM och online. LG Stylus 2  är egentligen en phaplet - som i storlek är ett mellanting mellan en mobil och en platta. På denna ska man kunna lyssna sömlöst lyssna på hybridradio d.v.s. en radiokanal som automatiskt skiftar mellan DAB+ eller FM och Internet beroende på skiftande mottagningsförhållanden. Men experter frågar sig om det finns en tillräckligt stor marknad för detta eftersom DAB finns i så få länder globalt.

Den sydkoreanska smartphonen har tagits fram i samarbete med IDAG (International DMB Advancement Group), som är en internationell arbetsgrupp för utveckling av DAB-tekniken. IDAG har nu efter sju år har fått en mobiltillverkare att intressera sig för att ta med DAB i en ny mobil. Även EBU har varit inblandade i projektet. EBU-s radiochef Graham Dixon sade att man länge försökt få olika intressenter att samarbeta, men att det har varit svårt. Siffror visar att mobillyssnandet i Storbritannien har ökat med en tredjedel sedan 2013 till 22 procent. Lanseringen av mobilen kommer i precis rätt läge, med både större intresse för mobillyssning och många nya kanaler, sade Dixon.

LG Stylus 2 kommer att inledningsvis säljas i länder som har DAB-radio främst Västeuropa och Australien. Men också i länder som Indien där man valt DRM istället för DAB. Detta pekar på att det inbyggda multistandardchipset förutom FM och DAB också stödjer DRM- och HD Radio-tekniken.

Analys
Radiolyssnandet i världen domineras idag av två plattformar; FM och Internet, som är tillgänliga i så gott som samtliga 210 länder. Marksänd digitalradio, som lanserades i mitten av 1990-talet i form av DAB och HD Radio har haft det mycket svårt att få acceptans av konsumenterna. Med hjälp av offentlig finansiering bl.a. via public serviceradio som BBC och NRK har DAB kunnat byggas ut på nationell nivå i Storbritannien och Norge samt ytterligare några västeuropeiska länder och Australien. Det är framför allt europeiska public serviceföretagen intresseorganisation EBU och lobbyorganisationen WorldDAB som drivit på om ett teknikskifte från FM till DAB.

Försäljningen av stand-alone d.v.s. fristående radiomottagare (köksradio, fickradio etc) har minskat dramatiskt senaste åren och har bl.a. nu lett till att brittiska tillverkaren PURE - känd tillverkare av bl.a. DAB-mottagare - nu är till försäljning. Allt fler lyssnar på radio i sin smartphone vilket förstås inte gynnar tillverkare av fristående radiomottagare.

För bilradio finns det tydliga tecken på att om FM-radio ersätts så blir det i första hand inte av DAB utan med online radio (bl.a. Apple CarPlay). Det blir därför ett överlevnadsvillkor för DAB-systemet att man också måste finnas i mobiltelefoner och smartphones. Kommer inte även de större tillverkarna som Apple och Samsung möjliggöra DAB genom att inkludera multistandardchipset i sina smartphones kan dock loppet ses som kört för DAB. LG Stylus 2 torde då få sin huvudsakliga målgrupp i Norge där konsumenterna nästa år tvingas över från FM till DAB.

Läs även