lördag 12 augusti 2017

Dansk radioveteran: Katastrof stänga FM för att främja DAB

Finanstidning ifrågasätter hur digital radio definieras i släckningsvillkor för FM.
Danskarna har ingen aning om vad som pågår. Om de gjorde det skulle de vet att digitala

DAB-radion aldrig kan bli en fullvärdig ersättare till FM-radion är den samlade åsikten från Bjarne D. Nielsen i sin vädjan till kulturminister Mette Bock. Detta framgår i artikel finanstidningen Børsen i vilken man också ifrågasätter kriterierna för en eventuell framtida släckning av FM.
 
Bjarne D. Nielsen är i branschen en känd expert när det gäller radio och TV-teknik. Idag är han intendent på Ringsted Radiomuseet och ordförande i Radiohistorisk Forening i Ringsted.

Nielsen menar att FM har den enda terroristsäkerställda täckningen av landet. DAB inår inte hela landet och därför alltför osäker menar den pensionerade radioexperten som nu driver en ny webbplats med den något sarkastiska namnet dabminus.dk skriver finanstidningen Børsen.

Hans kritik kommer nu när en skattefinansierad kampanj ska förklara för danskarna varför de  från 1 oktober inte kan höra något på sin DAB-radio om den inte är av en nyare modell med DAB+ som ger utrymme för fler radiokanaler, men som innebär att mellan 200.000 och 400.000 radioapparater går till skroten. Og det samme gælder fem milioner bilradioer, hvis man på et tidspunkt vælger at slukke FM- til fordel for DAB, säger Bjarne D. Nielsen.

I tider av bra Internetanslutningar i både kabel och i etern frågar sig många om det är meningsfullt att införa en kostsam radionät kan endast användas för att sända DAB. Få tror att DAB-radio någonsin kommer att nå så många platser som idag FM. Det skulle helt enkelt göra det digitala sändningsnätet för dyrt. Denna uppgift kommer DAB aldrig att kunna klara på samma sätt som FM, sade han. DAB-nätet kommer att lämna 20 procent av landet utanför. Hur ska man kunna sända radiomeddelanden till hela befolkningen i händelse av olyckor?
 

Enligt mediemyndigheten Slotts- och kulturstyrelsen är det för dyrt att täcka mer än 80 procent av Danmark. Eftersom nätet ska drivas på kommersiella villkor "var bedömningen att lägre täckningskrav är nödvändigt för att gatekeepern (Teracom) ska kunna göra jobbet på ett rimligt sätt."

Det har tidigare sagts från politiskt håll att beslut om att FM-radio ska stängas tas när det ”digitala radiolyssnandet” nått 50 %.  Detta har förvånad många och Børsen har också frågat Slotts- och kulturstyrelsen vad "digital radio" betyder egentligen. Betyder det förutom DAB även internetradio, via datorer, telefoner och plattor samt kabel-TV-nät? Detta skulle innebära man kan teoretiskt riskera välja DAB som en ersättning för FM trots att befolkningen redan har valt Internet som det bästa sättet att lyssna på digital radio. 

Mediemyndigheten bekräftar att detta stämmer; allt digitalt lyssnande tas med i beräkningen till förmån för DAB. Tidningen får dock inte svar på varför man slår samman flera olika tekniska plattformar för att använda detta som ett argument för införandet av en ganska specifik plattform.

Bjarne D. Nielsen ifrågasätter ett antingen eller. FM er det eneste ordentlige varslingssystem, vi har. Og vil man også have DAB, kan man jo lade de to net leve side om side. Det er er masser af plads til, säger han.

Läs hela artikeln i Börsen:
Radioveteran: Katastrofe at lukke FM til fordel for DAB. (Børsen)

Besök även
DABminus - Forbrugeroplysning om DAB

Bevar fm båndet i Danmark (Facebookgrupp)

Läs mer 
Til kamp mot DAB (AVM -AudioVisuelle Medier)
Statlig propganda för skifte från DAB till DAB+ i Danmark

Beslut att stänga FM i Norge helt utan saklig grund