torsdag 1 juni 2017

Hockey-VM ger mångmiljonförlust för public service

SVT påstås ha förlorat 100 miljoner
SVT köpte in hockey-VM för att kunna tävla om sporttittarna – och tvingades två år senare sälja halva sändningsrättigheterna till MTG av ekonomiska skäl. SportExpressen har varit i kontakt med flera branschkällor med insyn i affären. Enligt uppgifter åkte public service-koncernen på en monsterförlust i vidareförsäljningen till MTG – något som SVT själva dementerar. Det är alldeles uppenbarligen så att SVT köpt något som blev alldeles för dyrt, säger förre TV4-vd:n Jan Scherman. Läs mer


Den 24 maj i år gick SVT ut med att man har gett upp sin ensamrätt om hockey-VM och i stället ska samarbeta med de gamla ägarna MTG. SVT och MTG kommer att turas om att sända mästerskapet vartannat år. MTG blir först ut och får köra nästa års VM i sina kanaler. – I ett läge med skenande kostnader för sporträttigheter är detta ett bra sätt för oss att kunna erbjuda vår publik de mest attraktiva evenemangen, samtidigt som vi tar ansvar för helheten i SVT:s utbud, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.

För SVT blev kompromissen med MTG inte bara en prestigeförlust, utan även ett ekonomiskt bakslag. Enligt beräkningar från branschbedömare, som SportExpressen har tagit del av, gick SVT med ungefär 100 miljoner kronor i förlust när man sålde hälften av rättigheten vidare till MTG.

Jan Scherman är en flitig debattör i diskussionen kring sporträttigheter och dess kostnader. Som vd för TV4-Gruppen mellan 2001 och 2011 hade han insyn i otaliga förhandlingar av det här slaget. Jag har förhandlat med MTG många gånger och min erfarenhet är att de sällan betalar en krona mer än vad de behöver. Så min bedömning är att de har lyckats kapa åt sig hockey-VM till ett väldigt förmånligt pris och att det blev en förlust för SVT, säger Scherman, som menar att SVT även i framtiden kommer att få svårt att tävla med de kommersiella aktörerna.

– Det är helt enkelt så att sporträttigheter i premiumklassen kommer att fortsätta bli dyrare och dyrare och dyrare. SVT kommer att tvingas slå sig ner och sitta still på läktaren. Av ekonomiska skäl finns det ingen annan plats för dem.

Andra uppgifter till SportExpressen gör gällande att ett strategibyte har ägt rum inom SVT sedan nye programdirektören Jan Helin klev in i organisationen. Hockey-VM köptes innan Helin kom till SVT, och uppgiftslämnaren menar att Helin troligen var drivande i att göra om avtalet för att spara på kostnaderna.

– 2015 köpte SVT rättigheten till hockey-VM 2018-2023. Men mot bakgrund av den undermåliga och tendentiösa journalistiken kring detta vill jag bidra med grundfakta: SVT har inte gjort någon förlust i och med affären. Vi är mycket glada över partnerskapet med MTG. Vi är kort sagt två nöjda parter här, säger programdirektör Jan Helin.

Läs hela artikeln i SportExpressen