onsdag 18 januari 2017

Mobilnätet räddar NRK när FM-radio släcks i Norge

DAB+ förlorar betydelse när nätradio via smartphones alltmer tar över
Redan innan NRK:s FM-sändare i Nordland stängdes 11 januari startade mobiloperatörer

kampanjer om att man inte nu behövde köpa en DAB-radio utan att det går bra att använda sig av sin smartmobil. En operatör erbjuder gratis nätradio på 4G-nätet i fyra månader. Samtidigt pågår medborgarkampanjer mot DAB-radio i Norge på sociala medier och även klistermärken på bilar kommer nu.

Vi i OneCall har tro på hverdagsinnovasjon, skriver mobiloperatören på sin webbplats: Nu kan du høre så mye radio du vil i Nordland. Regningen, den tar vi! -  De riksdekkende FM-nettene slukkes i løpet av 2017. Alle de nasjonale radiokanalene skal over på digitalradio som du kan høre på via internett på mobil, digital-TV eller DAB-radio. Med nettradio på smartmobilen har du radio tilgjengelig overalt der mobilen er med.

Operatören kommer att ha samma erbjudande i de fylken som varefter stänger riksnätssändarna för
FM under året.

Norge ligger inte lika långt fram som Finland och Sverige ifråga om utbyggnaden av 4G-näten (först på 21:a plats), men Telenor räknar nu med en snabb utbyggnad i hela Norge. Efterfrågan lär inte minska när FM-nätet släcks.

Det finns alltid en kostnad för mobila bredbandstjänster. Till skillnad mot strömmande video, som Netflix, drar dock inte inte strömmande ljud mycket. Räkna med att en det ryms ca 40 radiokanaler på samma utrymme som en tv-kanal som Netflix HD på nätet.

FM-nätet släcks för de rikstäckande kanalerna fylke efter fylke fram till december 2017.  Man släcker också gamla DAB-nätet som inte är kompatibelt med nya DAB+. Lokal radio (utanför de största städerna) fortsätter på FM i minst fem år till. Dessutom kan 60 % av norrmännen fortsätta lyssna på svensk radio på FM. SR P3 är mest populär svensk kanal. Någon stängning av FM i Sverige finns inte längre på bordet.

Mobiloperatörer:
OneCall
Telia
Telenor
Chess

Läs även

Slik slipper du å kjøpe DAB-radio (Aftenposten)
Mobilt bredband räddar radio i bilarna i Norge
Smartphones blir hela världens radiomottagare