onsdag 16 november 2016

Stortingsdramatik: FM-stängningen i Norge kan senareläggas

Senterpartiet oroligt för den dåliga DAB-beredskapen. Vill anslå 40 miljoner kr för att skjuta upp impopulär stängning. Stöd från ett av regeringspartierna. 
I sin alternativa budget för 2017 föreslår Senterpartiet NOK 40 miljoner för att täcka kostnaderna för att fördröja stängningen av FM-radio rapporterar Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) . Vi måste skjuta upp släckningen som ska starta i Nordland 11 januari, och sedan göras slag i slag över hela landet, säger Janne Sjelmo Nordås ledamot och vice ordförande för Senterpartiets partigrupp till Dagbladet. Förslaget hänger samman med motionen i höstas om att uppskjuta stängningen. Kulturutskottet presenterar sina slutsatser 24 november, med beslut i Stortinget 6 december. Kulturministern och Høyre riskerar förlust, men kan räddas av största partiet.

Förslaget att kommer nu mycket nära den planerade släckningsdatumet. Men bakgrunden är att vi fortfarande får feedback från människor runt om i landet att det är dålig DAB-täckning och att det finns anledning att vara orolig för beredskapen. Genom NRK P1 får vi uppdatering om väderförhållandena, saker som händer på vägarna, det har varit ett jordskred, och andra saker som vi bör vara medvetna om det som hänt i samhället nära oss, säger Sjelmo Nordås och tillägger att radion är en viktig del av beredskapen.

Stängningen av FM-nätet radio har skapat stort engagemang. Sjelmo Nordås tror att detta är det enskilda fall där hon fått mest respons från människor. Jeg tror aldri jeg har fått så mye tilbakemeldinger fra folk som kjører mye bil, folk som er på sjøen i jobbsituasjon, som oppholder seg på hytta eller på sitt bosted, og som forteller at DAB-kvaliteten ikke er god nok. Det er mange som melder fra, og jeg ser god grunn til å ta det på alvor, säger hon till Dagbladet. Hon tror helt enkelt att det inte är tillrådligt att släcka FM-nätet i vinter.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har tidigare att det finns ingen anledning att skjuta upp digitaliseringen av radionätet.

Stortingspolitikern Ib Thomsen (Framstegspartiet) säger att partiet ska behandla Sp:s förslag om att skjuta upp stängningen av FM-nätet. Förslaget är en mycket bra idé. Vi måste vara säkra på att detta går smidigt och att vi inte riskerar att någon blir utan radiosignaler i Norge, sade han. Om det koster 40 mill er jeg noe usikker på. Og radiokanalene kan selvfølgelig slutte å sende på FM om de ønsker det. Noe annet er å tvangsstenge nettet.

FRP har ett kongress beslut om att skjuta upp stängningen av FM-nätet. Tillsammans med Senterpartiet har man 39 mandat av 169. Man behöver således stöd av andra partier. Om Arbeiderpartiet, som har 55 mandat, väljer att gå emot Høyre så skjuts FM-stängningen upp. De partier som går emot förslaget löper sannolikt risk att få trovärdighetsproblem inför Stortingsvalet 2017.


Läs mer

Läs även