torsdag 20 oktober 2016

Kurdisk satellitkanal baserad Sverige stängs av efter turkiskt krav

Myndigheterna kan dock inte stoppa nätsändningar
Newroz, en kurdisk tv-kanal, som har sin bas i Stockholm, har med kort varsel stängts ned av det franska satellitbolaget Eutelsat efter en direkt begäran av den turkiska radio och tv-myndigheten. Newroz sänder nyheter och underhållning på kurdiska och persiska, som via satellit når över hela Europa och delar av Asien. 

Under de senaste veckorna har flera kurdiska tv-kanaler i Turkiet stängts ned av myndigheter. Nu har stängningarna nått även utanför Turkiets gränser. För en vecka sedan avbröt Eutelsat sändningarna även från en kurdisk tv-kanal i Belgien.

Europeiska journalistförbundet och Reportrar utan gränser är starkt kritiska till utvecklingen. Här har vi alltså en regim som har gått väldigt långt i sin jakt på journalister och försöker tysta det fria utbytet av idéer. Det här är då ett företag som lyssnar på den här regimen och stänger ner en tv-kanal som inte ens riktar sig mot medborgare i Turkiet, vilket naturligtvis är oerhört problematiskt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser.

Newroz vd Faruk Nozhatzadeh kommer nu att åka till Frankrike. Jag kommer att anlita advokater i Paris för att gå med ärendet till domstol. Det här är orättvist och vi har behandlats illa. Vi har inte gått över de lagar och regler som gäller för tv-sändningar i Europa, säger han till Sveriges Radio Ekot. 

Turkiska myndigheter kan dock inte göra något åt att Newroz TV fortfarande kan ses live via Internet över hela världen.

Newroz är också namnet på det kurdiska nyåret som infaller vid vårdagjämningen och som firas av kurder i hela världen.