lördag 28 februari 2015

Mobilt bredband framtidens plattform för radio och tv

Filöverföring i 5G tusen gånger snabbare än 4G
Forskare vid brittiska University of Surreys 5G Innovation Centre, 5GI C, har lyckats överföra data med hastigheten 1 terabit/s  i ett laboratorienät för 5g som är den kommande mobilnätstekniken. Enligt mediemyndigheten Ofcom kommer 5G att lanseras i Storbritannien 2020. Då kommer det att teoretisk bli möjligt att ladda ner hundra spelfilmer på tre sekunder. Kapaciteten är 65.000 gånger snabbare än nuvarande 4G.

Överföringen gjordes på ett avstånd av 100 meter med sändare och mottagare som konstruerats inom 5GIC. Vi har utvecklat tio banbrytande tekniker och med en av dem kan vi överträffa 1 terabit/s trådlöst. Det är samma kapacitet som i optiska fiber, men vi gör det trådlöst, säger Rahim Tafazolli, chef för 5GIC.  Nästa steg för forskarna blir att testa den nya tekniken utanför labbet under 2016 eller 2017. 

Ofcom räknar med att 5G på marknaden kommer att erbjuda 10-50 Gbps i jämförelse med de genomsnittliga 15 Mbps som 4G idag kan klara av.


År 2020 kan man räkna med att även tekniken LTE Broadcast tagits i bruk för moblit bredband. Detta är  en utvecklad version av Multimedia Broadcast Multicast Service (eMBMS) används i 4G för att kunna sända dataintensiv trafik (inklusive video) till många samtidigt – from unicast to broadcast mode. LTE broadcast har redan framgångsrikt testats vid stora idrottsevenemang för att kunna nå alla mobilanvändare samtidigt utan att nätet ”proppar igen”. 

Inom telekomindustrin tror många att LTE Broadcast i framtiden övertar rollen som huvudplattform för radio och tv (broadcasting) från marksändningar (FM, DAB, DVB etc). I kombination med supersnabbt 5G blir kapaciteten nära nog obegränsad för audio och video.

Läs mer
Första heltäckande rundradiosändningarna via mobilt bredband
DAB-radio: Lobby i strid mot mobilt bredband
EU storsatsar på 5G
Koreansk storsatsning på 5G