tisdag 16 december 2014

Public serviceradio avfärdar DAB+

DAB är en återvändsgränd menar danska Radio24syv
Planer pågår nu för att uppgradera från ursprungliga DAB. En eventuellt utrullning av DAB+ är dock en tekniskt felaktig satsning säger vd för den statligt finansierade kanalen Radio24syv Jørgen Ramskov till Politiken idag. Han saknar liksom kommersiella aktörer på radiomarknaden ett tydligare motiv för en så stor investering, som kan kosta konsumenter, samhället och radiostationerna 4-5 miljarder dkr.

Vi tror ikke, at DAB er fremtidens radiodistribution. Efter så mange år med DAB er der mere og mere, der tyder på, at det er en teknologisk blindgyde, og at diverse streamingtjenester på nettet vil tage en stor del. FM er ganske glimrende, og hvis vi skal til at investere i et nyt landsdækkende broadcastsystem, skal vi gøre det, fordi vi er sikre på, at vi får en masse ud af det, som vi ikke vil kunne få med en kombination af FM og bredbånd, säger Ramskov. 

Han menar att framtidens konsument i ringa grad kommer att lyssna på radio i en traditionell mottagare. Inga mobiltelefoner har DAB. En fortsatt kombination av FM och Internet är en betydligt intressantare samhällsekonomisk modell.

Radio 24syv är en privatägd rikstäckande public servicekanal vid sidan av Danmarks Radio Kanalen finansieras helt av staten och utan reklam.

Läs hela artikeln i Politiken

Läs mer om den danska DAB-våndan: