onsdag 3 december 2014

Kritikerstorm mot digitalradioförslag

DAB-radio har få vänner i Sverige
Digitalradiosamordnarens förslag till färdplan för en övergång från FM till DAB+ får förödande negativ kritik i pressen och i sociala medier. På ledarplats i Expresen skriver Patrik Kronqvist på ledarplats i Expressen att radiobranschen tycks ha ett  problem med mina medievanor: att lyssnandet inte sker med en speciell radioapparat. "Så länge många vill höra samma sak samtidigt är rundradio det frekvenseffektivaste och enklaste sättet att sprida innehåll på", skriver utredaren trosvisst. Men om det är något som kännetecknar vår tids medievanor är det just att människor inte vill höra "samma sak samtidigt". Vi vill lyssna på det vi vill, när vi vill.

Mobilnäten skulle inte skulle tåla belastningen om samtliga radiolyssnare gick över till strömmad internetradio, menar Wormbs. Men om nätet börjar svaja beror det nog snarare på att vi tittar för mycket på gulliga katter på Youtube än på att vi lyssnar för intensivt på Ekots lördagsintervju. 
Visst behövs det ett radionät skilt från internet som fungerar även om strömmen går. Men dagens FM-nät duger utmärkt för att varna för såväl giftig rök som för ryssen.

Nina Wormbs påstår vidare att övergången är marknadsdriven. Men norska radioföretag har konstaterat att få lär vilja byta till DAB-radio om man inte först släcker ned FM-nätet. Om FM-nätet släcks ner i enlighet med utredarens förslag måste svenskarna byta ut tio miljoner fungerande apparater för att kunna fortsätta lyssna på traditionell radio. Risken är uppenbar att många i stället struntar i att köpa någon ny På så vis kan radions försvarare i stället bli dess dödgrävare, avslutar Kronqvist.

Också i Expressen skriver krönikören Marie-Louise Samuelsson om en radiodebatt i otakt med tiden.

Ett fascinerande argument för övergång till DAB+ är att det i dag "bara" finns fyra nationella kanaler. Bara? Ja, den som har livlig samt välvillig fantasi kan kanske föreställa sig att det inom SR finns så många hittills ogjorda programidéer att det skulle räcka till en mängd helt nya kanaler, med bibehållen public service-kvalitet.

Kanalexpansion kräver dessutom nya pengar till programproduktion och SR verkar redan ha fullt upp med få licensmedlen att räcka till det befintliga utbudet. En hel del av verksamheten bygger exempelvis på underbetalda frilansare och osäkra projektanställningar. 

Det är bara att hoppas att ansvariga politiker inte får för sig att de måste ta ställning för eller emot DAB+, innan man löst frågan om licens eller skatt. Teknikövergång från analogt till digitalt hjälper inte om det inte finns en hållbar finansieringsmodell för framtida public service-radio, skriver Samuelsson.

Kortslutning hos regeringen blir dödsstöten för radio, skriver Kjell Eriksson i M3. Din radioapparat kommer sluta att fungera! Det låter som ett hot, och det där pratade Sveriges Radio om redan i slutet av 90-talet. Än så länge fungerar den, men nu har frågan om fm-radion fått nytt liv och förra regeringens utredare föreslår nu att din fm-radio ska sluta fungera 2022.

Då, i slutet av 90-talet, var jag anställd på Sveriges Radio och jag entledigades från mitt ordinarie arbete för att lära mig om dab. Jag minns att vi fick åka runt i en liten minibuss, med varsina hörlurar och en liten omkopplare så att vi själva kunde lyssna på dab och fm för att uppleva skillnaden. När fb-radion brusade lite och mottagningen var lite dålig kunde vi urskilja sändningen ändå, men när mottagningen blev dålig med dab dog programmet helt. En teknisk skillnad, som inte är helt oväsentlig.

Dab-förespråkarna började då berätta om fördelarna, som att också kunna skicka en liten bild tillsammans med programmet och dab-förespråkarna gillade inte att jag skojade om att det ju redan fanns något som heter tv och internet. Vi var många anställda, vi som stod på golvet, som funderade på hur många miljoner av licenspengarna de bränt på projektet och jag minns till och med att jag under den här tiden mötte en journalist som tänkte avslöja skandalen med miljonerna. 

Till TT säger nu regeringens utredare, Nina Wormbs: ”Vi köper ju 3,5 miljoner mobiltelefoner varje år, så varför skulle vi inte kunna köpa en ny radio?” Den logiken ger mig rysningar i hela kroppen och visar att dab-projektet fortfarande är så långt från folket, lyssnarna och verkligheten vi bara kan komma.

Möjligen köper vi 3,5 miljoner mobiltelefoner varje år för att den enheten ger så mycket mer än en fm-radio. Släckningen av fm-nätet kommer bara innebära att vi får ett sopberg av apparater som folk kastat eftersom de inte längre fungerar avslutar Eriksson.

Hur många radioapparater har ni hemma hos er? frågar Leif Pagrotsky i Göteborgs-Posten. Häromdagen kom ett förslag att alla radioapparater som finns i våra hem och våra bilar skall kastas och att de som vill fortsätta att lyssna på radio på vanligt sätt måste köpa helt nya apparater. Det är innebörden av förslaget att riksdagen skall besluta att förbjuda Sveriges Radio att sända i FM-nätet.

Själv har jag radio i köket, badrummet, sovrummet och vardagsrummet, förutom i bilen förstås. Dessutom några stycken i sommarstugan. Det tror jag är ungefär som hemma hos många av er. Enligt en undersökning från 2008 fanns det då i genomsnitt sex apparater per hushåll. Vi är fem miljoner hushåll i Sverige, det innebär att det finns 30 miljoner radioapparater som föreslås snart åka till tippen.

En rimlig uppskattning är att det kommer att kosta Sveriges familjer 15 miljarder kronor att byta radioapparater.

Pagrotsky skriver att han inte har förstått hur Sveriges Radio skall kunna sända mer med mindre pengar. Övergången kostar inte bara lyssnarna pengar, också SR får högre kostnader under lång tid. Högre sändningskostnader och informationskampanjer för övergången kostar massor av licensmedel som måste tas från andra program, någon extra licenshöjning är det inte tal om. Jag tror snarare att det blir färre journalister och färre program för att finansiera kostnaden för övergången. Sveriges Radio anger sin egen kostnad till 100 miljoner kronor per år, det motsvarar 150 heltidsarbetande journalister.

Sällan har väl så mycket pengar ödslats bort för så lite nytta, avslutar Pagrotsky i GP.

Läs hela artiklarna
Dabba inte bort radion (Patrik Kronqvist i Expressen)
SR Dabbar sig igen (Marie-Louise Samuelsson i Expressen)