onsdag 10 december 2014

FM-positiv chef får lämna Teracom

Vd för dotterbolaget i Danmark fick sparken
Svenska bolaget Teracom AB har avskedat sin danske vd som innehaft posten i tre år. Två kommersiella radiobolag, två musikrättighetsorganisationer, hemelektronikbranschen och Teracom Danmark meddelade nyligen till Folketinget sina tvivel om övergången från FM till DAB.  Bl.a. föreslog man att en "släckning av FM" inte längre skulle planeras utan att låta olika tekniker existera sida vid sida.  Ganske ligesom at man i England og mange andre lande både sender på FM, DAB, digitalt TV og internet, og bruger de muligheder, der er, så bør vi i Danmark droppe snakken om et sluk for FM. I modsætning til mange andre medier kan radio sagtens leve både analogt og digitalt. Faktisk får det blot ekstra styrke herved. skrev bl.a. Teracom Danmarks vd Steffen Weber i Berlinske.

Officiellt är skälet till avskedadet att man är "oeniga om de värden som Teracom Boxer Group vill stå för". En insatt källa i Köpenhamn bekräftar sambandet med utspelet om bl.a. FM-bandet, som kom vid en en särskild olämplig tidpunkt eftersom Teracom i Sverige står bakom det förslag som 1 december lämnades till svenska regeringen om en släckning av FM och en övergång till digital DAB-radio 2024. Steffen Weber har dock inte motsatt sig DAB, men vill till skillnad mot moderbolaget således behålla FM. 


Ett av de två radiobolag som meddelade Folketinget samma inställning till FM var danska SBS Discovery. Liksom Teracoms moderbolag står däremot svenska SBS Discovery bakom förslaget att släcka FM.

Teracom AB är ett helstatligt bolag som tillsammans med andra bolag bl.a. Vattenfall och Telia sorterar under Näringsdepartementet.  

DAB-tvivlande radiobransch i folketinget idag