söndag 7 december 2014

DAB-radio kan inte ersätta FM i bilar

Digitalradioutredare glömmer bilradions betydelse - och bilburna besök från utlandet
I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter 6 december skriver Motormännen och BIL Sweden;att utredningen om DAB har ”tyckts glömma bort att tre av tio radiolyssnare sitter i en bil”. Organisationerna föreslår en längre övergångsperiod. Förslaget att släcka FM-bandet redan 2022 (senast 2024) är en alltför snäv tidplan. Miljontals personbilar med enbart FM-mottagare kommer fortfarande att vara i bruk i Sverige om tio år, skriver Motormännen och BIL Sweden.
Utredningen tycks ha glömt bort att omvärlden består av fler länder än Norge, kommenterar Public servicerådets ordförande Gunnar Bergvall.  
Det finns ingenting som idag pekar på att DAB+ i framtiden kommer att finnas i flertalet länder i Europa och inte heller att världsstandarden FM kommer att upphöra i något land, fortsätter Bergvall. Exempelvis avstod Finland 2006 från det redan då föråldrade DAB-systemet.

DAB-utredarna glömmer också bort att vi har biltrafik från utlandet. Såväl turister som yrkesmässig trafik kan inte förväntas att i någon större omfattning vara utrustade med DAB-radio. Föreställer sig utredarna att en bilburen besökare från Finland måste köra genom Sverige i radiotystnad?

Beredskapsskäl talar för att vi har måste ha kvar ett robust FM-nät som kan distribuera public servicekanalerna, inte minst trafikinformation på lokalradio (P4).

När det gäller behovet av vidgad informationstillgång och musikunderhållning finns mångfalden redan nu med Internet via mobilt bredband. Kapaciteten ökar hela tiden, nu med 4G och om ett par år 5G. Utredningsförslaget synes ha påverkats av avsiktligt missvisande uppgifter från DAB-intressen om att "nätet inte räcker till" för radio. Online radio är en naturlig del i Connected Cars - de internetintegrerade bilar som bl.a. Volvo och de stora tyska biltillverkarna nu säljer, avslutar Bergvall.
2012 fanns det i Sverige cirka 4,4 miljoner personbilar, 560.000 lastbilar och 14.000 bussar i trafik. Flertalet uppskattas ha FM-radio.

Läs hela inlägget från Bil Sweden och Motormännen på DN Debatt
Bilarna bortglömda i digitalradioutredningen

Läs även
Kritikerstorm mot digitalradioförslag
Statligt bolag osakligt om radio i mobilnät