lördag 6 september 2014

Amerikanskt digitalradiosystem testas i Norge

Heldigital HD Radio med oväntat stor räckvidd i Oslo
En hittills framgångsrik provsändning med den amerikanska tekniken HD Radio genomförs nu i Oslo i regi av Norska Lokalradioförbundets tekniska utskott med ett tillfälligt sändningstillstånd för Radio Nero.  Testerna pågår året ut.


Man sänder helt digitalt med systemet till skillnad mot i USA där man sänder huvudkanalen både analogt och digitalt samtidigt på resp. kanal. Tack vare detta har man uppnått en oväntad stor räckvidd från en enkel sändare i Oslo från Gjlleråsen till Liertoppen liksom från Tusenfryd till Lommedalen - utan signalbortfall.

Eivind Engberg, som leder projektet säger att HD Radio gir kringkasteren en kostnadseffektiv og enkel løsning for best mulig lytteropplevelse. HD Radio er i bruk en rekke steder i både Amerika og Europa, og det finnes mottakertilgjengelighet. HD Radio vil være den foretrukne standarden for digitalradio på FM båndet i Norge. Svein Larsen, ordförande Norsk lokalradioforbund, säger att detta kan betraktas som en bra lösning för lokalradio.

Engberg, som förra året även testsände DRM+ i Trondheim på en FM-frekvens, menar att främsta fördelarna med HD Radio var den enkla installationen och den extremt goda räckvidden. Dessutom finns mottagare på marknaden i form av kombinerade bilradio med DAB+ och HD Radio.  

Sändningar sker i samarbete med HD Radio iBiquity Digital Corp och sändartillverkaren Nautel.

Fakta
HD Radio använder liksom DRM de etablerade mellanvågs- och FM-banden (150 kHZ-108 MHz) till skillnad mot DAB-systemet som använder det högre VHF Band 3 (kring 200 MHz).  HD Radio är sedan länge etablerat i USA och Mexico, men har ännu inte slagit igenom på andra marknader. Försök har tidigare gjorts med HD Radio i Schweiz och Tyskland.

Det har rapporterats att HD Radio inte drabbas av problemen med att hela nätverk går ner vid vissa fel som drabbar både DAB- och DRM-systemet. Detta fel inträffade förra veckan då hela BBC:s DAB-nät gick ner och alla sändarstationer fick återstartas manuellt.

En uppmärksammad nackdel med HD-radio är att ett enskilt företag, ägt av de 3-4 största radionätverken i USA, har patent på själva tekniken, där de viktigaste beståndsdelarna anses vara affärshemligheter. 

Läs mer