måndag 25 november 2013

Studentradio sänder digitalt och lämnar etern

Radio AF blir helt digital  – satsar helt på nätet
Radio AF i Lund, Sveriges största studentradio, lämnar sin närradiofrekvens 99,1 MHz hösten 2014 för att helt fokusera på webbradio och lättillgängliga poddar av de sända programmen.
Stora investeringar sker för att skapa en lättanvänd och väldesignad hemsida.
– Vår målgrupp är studenter och unga, och de flesta unga idag lyssnar på radio via smartphones och internet – inte genom ”gammelradio” och FM, så det är en naturlig övergång. Vi strävar hela tiden efter att öka tillgängligheten för radion vi producerar och den här satsningen tror vi kommer göra just det, säger stationschefen Erik Adell.

Radio AF har sänt studentradio sedan 1982 och var av de första svenska radiostationer som etablerade livesändning även på webben. Genom att flytta sändningarna till webben kan Radio AF att sända dygnet runt, hela veckan, och öppnar därmed för fler medarbetare och fler program i tablån, istället för att vara låsta till närradioregler och lediga sändningstider. Med den nya tekniken kommer dessutom ljudkvaliteten att förbättras avsevärt.

– Radiokonsumtionen har ändrats. Det är inte många studenter som köper en radioapparat idag. Vi unga vill ha den musik och det programinnehåll som vi tycker är intressant direkt i fickan och i datorn, säger Erik Adell.