tisdag 25 juli 2023

Försäljning av svensk mediekoncern kan bli hot mot demokratin

Sverige och Norge kan få högerextrema radio- och tv-kanaler som stödjer Putin

Fransk mediamogul som stöder extremhögern kan ta kontroll över krisande svenska Viaplays radio- och tv-kanaler. Vincent Bollorés Canal+ köper 12% av aktierna, men kan ta över hela Viaplay om inte övriga större aktieägare som fonder och banker gör motstånd.


Det verkar som om Canal+ Group, Vivendis dotterbolag, varje månad tillkännager en ny investering. Under de senaste månaderna har Canal+ Group med investeringar i MultiChoice Group och PCCW Global Ltd ökat sitt fotavtryck avsevärt i Asien, Mellanöstern och Afrika. Tidigare var det i Frankrike, Benelux och Centraleuropa genom Orange Cinéma Séries SA, M7 Group och SPI.

Vivendi äger vidare 57,7 procent av Lagardère som driver radiokanalerna Europe 1, Europe 2 och RFM samt tidningar som Paris Match och Le Journal de Dimanche.

Vivendi äger också världens största musikbolag Universal Music.


Som vanligt i sådana marknadssituationer har de starkare spelarna två alternativ: vänta tills tävlingen dör ut eller dra ut checkhäftet och skaffa devalverade tillgångar till ett billigt pris. De många grupper som vill minska sina förluster på grund av den streaming-relaterade marknadsomvandlingen utgör en stor möjlighet för de starkaste med en sund balansräkning. 


Bolloré-medierna C News (som ingår i Canal+) och Europe 1 har anklagats för att ge omotiverat stort utrymme till högerradikala politiker som Marine Le Pen och Éric Zemmour. Sedan några veckor pågår en strejk på Le Journal de Dimanche i protest mot tillsättningen av den nya chefredaktören Geoffroy Lejeune, som tidigare var chefredaktör för den högerradikala veckotidningen Valeur actuelles.


Bolloré står nära Eric Zemour - politikern som kallas Frankrikes Trump och som stödjer Putin.  I CNews, en kopia av Fox News blev Zemmour i senaste valrörelsen kanalens superstjärna: krönikör, debattör och regissör. Han spred elegant sin homofobi, sitt kvinnoförakt och sin islamskräck. Och så smulade han sönder det korrupta maktsystem som skapat honom. Tittarsiffrorna växte och slog ständiga rekord. Zemmours böcker strömmade ut i miljonlika upplagor. Det är så makten numera konstitueras: en multimiljardär, ett medieimperium, utrustat med en kompromisslös, folkförförande predikant, skriver Olle Svenning i Aftonbladet 2022.


Analys: Varför är detta en farlig utveckling för svensk demokrati?


Sverige har till skillnad mot i i bl.a. Frankrike, Storbritannien och USA inte drabbats av en en mediemogul med en politisk agenda. Vår meste mogul Jan Stenbeck utnyttjade inte sina kanaler för politisk påverkan. Svenska politiker har aldrig byggt upp ett medvetande om vad som sker om Sverige får sin egen Murdoch.  Fox News har hittills inte fått fotfäste här.


Utan politiskt medvetande kan något liknande hända när Telia kommer att sälja TV4-koncernen. Det finns fler liknande oligarker som ser bortom pengavärdet när man tar kontroll över medier. T.ex. amerikanska Sinclair Broadcast Group och tyska Springer. För att inte tala om oligarker i öst via bulvaner i EU.  Men nu kan Bolloré ta full kontroll över Viaplay.


Viaplay (tidigare MTG) sänder kommersiell radio i Sverige och Norge och television i Danmark, Norge och Sverige. En stor del av verksamheten utgörs numera även av strömmade media. Efter nu aviserade nedskärningar fortsätter man med den internationella verksamheten utanför Norden enbart i Nederländerna. Viaplay har sina rötter i Jan Stenbecks medieimperium, som inleddes med TV3 Sveriges första kommersiella tv-kanal, som blev MTG, NENT och nu Viaplay.


Frågan är nu om svenska politiker och journalister i tid upptäcker vad som sker på mediemarknaden och att detta inte enbart har industriella aspekter utan kan få direkt påverkan på svensk inrikespolitik inklusive hur beredskapen och försvarsviljan inför hotet från Ryssland fortsätter utvecklas.  En fransk Murdoch i Sverige bör tas på allvar.

 

Läs även

French Murdoch’ sparks fears of far-right lurch at iconic paper (Politico)

France’s Canal+ Group Acquires Stake in Scandinavian Streamer Viaplay (Variety)

France’s Murdoch? Right-wing media swoop threatens ‘pillar of French democracy’ (france24.com)

France’s Far Right Turn (New York Times)


Fransk tidning strejkar mot ny ledning (Journalisten)

Hatet är drivkraften för ”Frankrikes Trump” (Aftonbladet)