Fransk miljardär med högerpopulistisk agenda får kontroll
Viaplay Group AB har idag presenterat sin försenade kvartalsrapport för perioden juli-september.Rörelseresultatet för tredje kvartalet blev en förlust på 538 miljoner kronor, varav 253 miljoner var för kostnader för neddragningar i verksamheten. Hittills i år har Viaplay ett minus på 7,4 miljarder kronor. Samtidigt steg omsättningen under kvartalet till 4,536 miljarder kronor, vilket är 14,2 procent mer än motsvarande kvartal 2022. Viaplays aktie har idag rasat med 80% och står på 1 (en) krona. Småsparare blir utraderade när storägarna går in och räddar Viaplay med nya pengar. Och en nytillkommen ägare saknas helt från den nya ägarlistan: norska mediekoncernen Schibsted skriver Svenska Dagbladet.
Läs mer här om den nya huvudägaren. Och vad händer nu med det andra stora tv-bolaget; TV4?
Viaplays reklamförsäljning minskade med en tiondel och det beror enligt bolaget på att nedgången för reklam i linjär TV och radio inte motsvaras av en lika stor uppgång för digital reklam. Lyssningen på Viaplays radiokanaler ökade i både Norge och Sverige. Medan radioreklammarknaden växte i Norge minskade den i Sverige.
Viaplay gör sig av med sin verksamhet i Storbritannien, Baltikum och Polen. Den brittiska versionen av Viaplay Sport säljs tillbaka till den tidigare ägaren och i sommar lämnar Viaplay Baltikum och Polen. Koncernen tar in 4 miljarder kronor genom en nyemission på 3,1 miljarder till de två största ägarna franska Canal Plus Group och tjeckiska PPF samt 0,9 miljarder i en ”företrädesemission”. Viaplay skriver i kvartalsrapporten att det trots åtgärderna finns osäkerheter när det gäller koncernens framtid. Det gäller bland annat de bankgarantier som krävs för att klara betalningen av vissa rättighetsavtal för sport. En av garantierna ska förnyas under december.
Dagens Industri skriver att en rad juridiska hinder kan lägga krokben för Viaplays räddningsaktion. Viaplays bolagsordning har exempelvis, framgår det, “en maxgräns för antalet aktier på 200 miljoner aktier”. Därmed riskerar det att sätta stopp för bolagets planer att emittera flera miljarder nya aktier.Det krävs, skriver Di, “två tredjedelar av aktieägarnas röster vid en extra bolagsstämma” för att ändra på villkoren om maxgränsen för antalet aktier.
I januari håller Viaplay sin extra bolagsstämma.
Vidare konstaterar Di att företaget måste få kreditmarknadens stöd för sin räddningsplan, och där är kravet ännu högre. Lättmanövrerat blir det inte och revisorerna måste vara med på notorna, enligt Di där Viaplays vd Jørgen Madsen Lindemann tillstår att “flera steg” återstår innan Viaplays räddningsplan är i hamn.
Men vem blir ny huvudägare i Viaplay?
Canal+ ingår i mediekoncernen Vivendi, som ägs av miljardären Vincent Bolloré som står nära
Eric Zemour - politikern som kallas Frankrikes Trump och som stödjer Putin. Detta skrev Public Access Nordic om redan i juli.
Telia rapporteras vilja sälja TV4-koncernen. Att Schibsted, som nu äger 9,5% av aktierna i Viaplay, väjer att inte fortsätter satsa där kan indikera att TV4 nu är ett strategiskt bättre köp för norrmännen.
Läs mer
Försäljning av svensk mediekoncern kan bli hot mot demokratin