lördag 23 september 2023

Digital marksänd radio kan nå miljarder i Asien

DRM blir valet för de stora nationerna.  Inte DAB 

Nya analoga/digitala bärbara mottagare presenterats.

I samband med IBC Show i Amsterdam har tre stora asiatiska länder - PAKISTAN, INDONESIEN och KINA - meddelat att DRM (Digital Radio Mondiale) nu håller på att bli standardsystemet för digital marksändning. Detta kommer sannolikt att sätta stopp för ansträngningarna från konkurrerande system som DAB och HD Radio att få ett avgörande fotfäste på marknaden i Asien. Särskilt som INDIEN, världens folkrikaste nation, redan har etablerat rikstäckande DRM-sändningar. Sammantaget är befolkningen i de fyra länderna 3,2 miljarder.


Det digitala systemet DRM används i nuvarande frekvensband FM, mellanvåg och kortvåg med bättre geotäckning än DAB. Simultana analoga respektive digitala sändningar är möjliga på samma frekvenskanal. DRM-systemet är inte kompatibelt med DAB.


Murtaza Solangi, Pakistans minister för information och radio/tv har bekräftat installationen av en 1.000 kW DRM MW-sändare i Rawat (nära Islamabad) och att arbetet med detta projekt kommer att utföras snart.


Indonesiens Ministerium för kommunikation och information har utfärdat en reformförordning av markbundna radiosändningar som officiellt fastslår att DRM-standarden gäller för sändningar i på mellanvåg, FM och VHF-III. Förordningen fastställer moduleringsparametrar, frekvenstilldelningar och täckningskartor för varje tjänsteområde och gäller för både offentliga och kommersiella programföretag, samt för närradiostationer (begränsat till endast FM-bandet).


Enligt DRM-konsortiet kan 275 miljoner indoneser  på 18.000 öar snart få en ny radioupplevelse med bättre ljudkvalitet och fler valmöjligheter, textnyheter och framför allt en extra nivå av skydd mot katastrofer genom DRM:s Emergency Warning Functionality (EWF).


Viktiga kinesiska myndigheter, den Nationella radio- och tv-förvaltningen, Ministeriet för industri och informationsteknologi och den Statliga förvaltningen för marknadsreglering, har uppmanat till antagande av DRM för nationella och regionala  mellanvågssändningar. Myndigheter rekommenderar också en ytterligare förstärkning av mottagningen av digitala sändningar i bilar, som en väsentlig del av landets grundläggande offentliga tjänster.

Bland DRM-teknik som visats på IBC kan nämnas CML Microcircuits mottagarmodulen. DRM 1000 som sägs ha världens lägsta kostnad, lägsta effekt och minsta storlek DRM "antenn till högtalare"-modul, som innehåller all hårdvara, mjukvara, IP och patentlicenser som krävs för att bygga ett dubbelläge (digitalt och analogt) DRM-kompatibelt mottagare. 

Gospell Digital Technology, presenterade GR-221, en bärbar radio med ett laddningsbart batteri och den mindre GR-220, som drivs av bara två AAA-batterier, är världens minsta DRM-mottagare. Mottagarna kan fortfarande ta emot nödlarm även när de är i viloläge.


Läs också

God framtid för global och lokal marksänd digitalradio med DRM

Australia Is Testing Digital Medium Wave Broadcasting

India and Pakistan Are Leading Their Way to Terrestrial Digital Radio

What Is DRM. What Are Its Benefits