onsdag 5 april 2023

Ny medielag stärker brittisk radio och tv gentemot streamingjättarna

All brittisk radio blir must carry i smarta högtalare

I ljuset av att det linjära tv-tittandet minskar dramatiskt och att radiolyssnandet blir alltmer online lägger regeringen inom kort fram ett lagförslag som kommer att ge landets största TV-bolag bättre förutsättningar för att bättre konkurrera med globala streamingjättar. Detta kommer enligt regeringen att göra det möjligt för public service-företag – BBC, ITV, Channel 4, Channel 5, STV och S4C – att frigöra sin potential att växa, producera mer brittiskt innehåll av högsta kvalitet och investera i ny teknik i hård konkurrens av prenumerationsbaserade onlineplattformar.


Regeringens vill fortsätta modernisera en föråldrad sändningslagstiftning. Dessutom har nya reformer lagts till för att skydda brittisk radios position på smarta högtalare eftersom lyssnarna alltmer flyttar bort från mellanvåg- och FM-stationer till förmån för internetbaserade tjänster. Smarta högtalarplattformar – som Google och Amazon – kommer enligt lag att vara skyldiga att säkerställa tillgång till alla licensierade brittiska radiostationer, från stora nationella stationer till de minsta närradiostationerna.


Lagförslaget kommer också att minska regleringsbördan för kommersiella radiostationer, som får mer flexibilitet att uppdatera eller anpassa sina tjänster utan att behöva medgivande från mediemyndigheten Ofcom. Den minskade byråkratin besparar radioindustrin uppåt 1 miljard pund per år.


TV-fokuserade åtgärder inkluderar att föra in vanliga video-on-demand-tjänster (VoD) som konsumeras i Storbritannien – som Netflix och Disney+ – under en ny innehållskod, för att skydda publiken från ett bredare utbud av skadligt material – som vilseledande hälsopåståenden . Den senaste forskningen indikerar att traditionellt "linjärt" tv-tittande har minskat med mer än 25 procent sedan 2011, och 68 procent bland 16-24:or.


Utkastet till lagförslaget innehåller åtgärder för att säkerställa att video on demand-tittare lättare kan upptäcka public service-sändningstjänster som BBC iPlayer och ITVX på smarta TV-apparater, set-top-boxar etc. Det innehåller också nya regler för att göra video-on-demand-innehåll mer tillgängligt för personer med syn- och hörselnedsättningar.


De nya lagarna kommer att införa enklare, mer flexibla regler för vilka TV-program public service-programföretag är skyldiga att visa, vilket innebär att dessa programföretag – som beställer cirka 1,2 miljarder pund i program varje år, och nästan allt spenderas i Storbritannien – kommer att bli bättre utrustade för att anpassa sig till ändrade tittarvanor när människor i allt större utsträckning tittar på TV på digitala enheter istället för traditionell "linjär" TV.


Tekniken har revolutionerat sättet som människor tycker om TV och radio, sa kulturminister Lucy Frazer. Kampen för att attrahera och behålla publik har aldrig varit hårdare. Brittiskt innehåll och produktion är världsledande men förändringar i tittarvanor har satt traditionella TV-bolag under en aldrig tidigare skådad pressDe här nya lagarna kommer att utjämna villkoren med globala streamingjättar, vilket säkerställer att de uppfyller samma höga standarder som vi förväntar oss av public service-företag och att tjänster som iPlayer och ITVX är lätta att hitta hur du än tittar på TV.


Vårt lagförslag kommer att ge dessa briljanta radio- och tv-bolag och vår legendariska radioindustri verktygen för att fortsätta göra det de är bäst på – att vårda den kreativa talangen och färdigheterna som driver Storbritanniens blomstrande produktionsindustri, samtidigt som vi gör enastående program som vi alla kan njuta av, förklarade kulturministern .


Vi välkomnar publiceringen av medielagstiftningen idag som ett avgörande mellanrum på resan mot ett modernt och flexibelt regelverk för TV och media i Storbritannien, kommenterade Dame Carolyn McCall, vd, ITV plc. Detta lagförslag kommer att modernisera ramverket för ett public service broadcasting-system som är hörnstenen i den kreativa ekonomin på 116 miljarder pund.


Storbritannien är en global ledare inom de kreativa industrierna och den här lagstiftningen kommer att bidra till att behålla och stärka den positionen. Med tanke på de djupgående och dynamiska förändringarna i den globala medieekologin är behovet akut och vi uppmuntrar regeringen att se till att lagförslaget blir lag så snart som möjligt.


Mediepropositionen kommer att utjämna villkoren mellan public service-företag och video-on-demand-tjänster. För första gången kommer UK-fokuserade vanliga VoD-tjänster att omfattas av regler liknande de som redan gäller för linjär TV. Det kommer att innebära att publiken i Storbritannien, särskilt barn, är bättre och mer konsekvent skyddade från skadligt material.


För första gången måste strömningstjänsterna tillhandahålla undertexter på 80 procent av sina program, medan 10 procent måste ha ljudbeskrivning och 5 procent teckentolkning.


VoD-tittare kommer nu att formellt kunna klaga till Ofcom, och lagförslaget kommer att stärka Ofcoms skyldighet att bedöma publikskyddsåtgärder på strömningstjänsterna som åldersklassificeringar och tittarvägledning. Ofcom kommer att ha mer robusta befogenheter att undersöka och vidta åtgärder för att upprätthålla standarder om de anser det lämpligt, inklusive utfärdande av böter på upp till £250 000 och – i de allvarligaste och upprepade fallen – begränsa en tjänsts tillgänglighet i landet.


Channel 4 kommer inte längre att hindras från att producera eget innehåll och  geografiska begränsningar tas bort för S4C, det walesiska TV-bolaget som nu kan bredda sin räckvidd i Storbritannien och utanför och erbjuda sitt innehåll på en rad nya digitala tjänster, och kommer att säkerställa stora TV-sportevenemang som t.ex. OS och världscupen är fortfarande gratis att se av så många människor som möjligt.


"Med mer radiolyssnande än någonsin som nu sker online och på smarta högtalare, är det bara förnuftigt att regeringen inför framtida skyddsåtgärder som kommer att garantera konsumenternas valmöjligheter och stödja det offentliga värdet som tillhandahålls av brittiska radiotjänster", kommenterade Matt Payton, VD för Radiocenter. 


Regeringen är fast besluten att lägga fram lagförslaget så snart parlamentets tid tillåter.


Läs mer

New laws to help bring more great shows to British screens and airwaves.

Broadcasting reforms to create new golden age of British TV and help nation’s public service broadcasters thrive.


Traditionell public service och tv har nått kritisk punkt