söndag 1 december 2019

Österrike testar radio och tv med 5G Broadcast

Framtidens marksända digitalradio kommer nu via Internet, inte DAB.
Den österrikiska sändarnätoperatören ORS avser att genomföra tester med tv- och radiokanaler i 5G Broadcast-läge i Wien. Mediemyndigheten KommAustria har godkännt ett projekt som  ska genomföras via de två stora sändarplatserna i Wien vid Kahlenberg (bild) och Liesing. Myndigheten kommer att tilldela en kanal i 700MHz-bandet 1 december 2019 - 30 juni 2020 för provsändningarna.

Liksom med konventionell marksänd radio  och tv (FM/DAB/DVB-T) möjliggör 5G Broadcast distribution av en "en till många"-signal i fri-till-luft-läge för ett obegränsat antal 5G-mottagningsenheter, inklusive smartphones, surfplattor och tv-apparater - utan att påverka resp. abonnemangs datakapacitet, SIM-kort, autentisering eller avtal. Det enda kravet är att enheten har ett chip som stöder 5G Broadcast-läge utöver 5G.

Man kommer initialt att distribuera public services tv-kanaler ORF1 och ORF2 samt radiokanalerna Ö1, Ö3 och FM4, som också drivs av ORF.  Public servicebolaget har länge ställt sig tveksam till DAB-radio och ser istället hellre en utveckling av digitalradio på Internet. Ytterligare programbolag kan komma att delta i proven i Österrike.

Tidigare har liknande tester med 5G Broadcast utförts eller utförs i Skottland och Bayern samt i Italien, Frankrike, Kina och Brasilien. I alla projekt används frekvensbandet 700 MHz som tidigare användes av marksänd digital-tv (DVB-T).

Läs mer